Wat is backpacken?

wat is backpacken

Simpel gezegd is backpacken ‘reizen met een rugzak’, maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het is een manier van reizen waarin vrijheid, avontuur en flexibiliteit centraal staan. Deze stijl van reizen is vooral populair onder jongeren die graag de wereld willen ontdekken tegen een betaalbare prijs. Backpacken kan op veel verschillende manieren en kan je precies naar jouw eigen wensen invullen. Veel mensen vragen zich nog steeds het volgende af: 'Wat is backpacken?’ In dit blog lees je het antwoord op deze vraag.

Wat is een backpacker

Volgens de Dikke van Dale luidt de definitie van een backpacker als volgt: ‘(jonge) toerist met een rugzak die rondtrekt’. Maar wat is backpacken nou eigenlijk echt? Backpacken is voornamelijk populair onder jongeren die een tussenjaar nemen of klaar zijn met studeren, maar dit is natuurlijk niet de enige doelgroep. Steeds meer mensen vinden de liefde voor het backpacken. Iedereen kan backpacken. Het leuke van backpacken is dat je de reis zelf kan invullen. Vaak leg je nog niet de hele reis vast en boek je alleen een heen- en terugvlucht. Elke backpacker is natuurlijk anders en daarom is elke backpack reis verschillend. De ene houdt van een planning en de ander wil juist zonder planning op reis gaan. Bij backpacken kan dit allemaal!

De voordelen van backpacken

Backpacken heeft meerdere voordelen. Ten eerste is backpacken vaak redelijk kostenbewust. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de bestemming en van de invulling van de reis, maar over het algemeen heb je dit zelf in de hand. Backpackers trekken vaak richting Azië. De reis daarnaartoe is niet goedkoop, maar het leven in Azië is redelijk goedkoop. Een Thais gerecht in een restaurant ligt rond de €3,50. Daarnaast zijn er veel goedkopere accommodaties, zoals hostels etcetera. Een ander voordeel van backpacken is de flexibiliteit die het met zich meebrengt. Vooral als je gaat solo reizen, ben je heel flexibel. Je kunt je eigen plan trekken en deze kan je zelfs onderweg nog aanpassen. Als je op een plek bent waar je het heel leuk vindt, blijf je wat extra dagen. Aan de andere kant kan je juist weer sneller door als je het ergens niet leuk vind. Een ander voordeel is het ontdekken van verschillende culturen. Door middel van backpacken kom je vaak in verschillende landen en ontmoet je veel verschillende mensen. Op deze manier leer je veel over verschillende soorten culturen.

Hoe bereid je je voor op een backpackreis?

De bekende uitspraak, ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, geldt ook voor backpacken. De eerste stap is het vinden van de juiste backpack. Heb je hierbij wat hulp nodig? Lees dan ons blog over de beste backpacks. Daarnaast is het ook belangrijk om slim in te pakken, omdat je niet eindeloos veel ruimte hebt in een backpack. Bedenk goed wat je allemaal nodig hebt op jouw reis, zoals een EHBO-kit, kleding en belangrijke documenten. Lees ons blog ‘paklijst backpacken‘ voor hulp bij het inpakken. Ten slotte is het belangrijk om onderzoek te doen naar de bestemmingen die je wilt bezoeken, inclusief de lokale wetten en gebruiken.

Veiligheid tijdens het backpacken

Veiligheid is heel belangrijk tijdens het backpacken, voornamelijk als je alleen op reis gaat. Voor vrouwelijke solo reizigers is het over het algemeen nog belangrijker om hier rekening mee te houden. Het is belangrijk om altijd bewust te zijn van de omgeving waar je heen reist. Daarnaast is een goede reisverzekering een must voor elke backpacker, check dit dus goed voordat je op reis gaat. Ben je benieuwd naar de veiligste landen bestemmingen voor vrouwelijke solo reizigers? Lees dan ons blog over de 5 veiligste bestemmingen.

Kortom, backpacken is veel meer dan een toerist die rondtrekt met een rugzak. Het is een mooie ervaring die elke reisliefhebber op zijn bucketlist zou moeten zetten. Voordat je gaat backpacken is het goed om de juiste voorbereidingen te treffen. Of je nou samen gaat of alleen reist, backpacken is altijd een mooie ervaring!