Alleen reizen als vrouw: waar moet je op letten?

alleen reizen als vrouw

Solo reizen wordt steeds populairder en het is een bijzondere ervaring. Door alleen te reizen, stap je uit je comfortzone en ontmoet je nieuwe mensen. Alleen reizen als vrouw kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Denk hierbij aan veiligheidszorgen en soms het gevoel van eenzaamheid. In dit blog lees je alle handige tips rondom alleen reizen als vrouw. Met deze tips maak je je solo reisavontuur zo leuk en veilig mogelijk.

Ga voorbereid op reis

Het is altijd belangrijk om voorbereid op reis te gaan, maar vooral als je gaat solo reizen. Een solo reis kan natuurlijk naar elk willekeurig land, maar een goede voorbereiding is altijd het halve werk. Het is ten eerste handig om op zijn minst het eerste deel van je route vast te leggen. Op deze manier kom je niet voor grote verrassingen te staan. Daarnaast is het ook verstandig om je verblijf vooraf te boeken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de bestemming. Bij een rondreis in Azië is het bijvoorbeeld minder gebruikelijk om al je accommodaties vooraf te boeken. Er zijn daar namelijk ook veel hostels waar je makkelijk terecht kan. Het is wel aan te raden om de eerste nachten van je reis vooraf te boeken om zo rustig te kunnen wennen aan je nieuwe omgeving. Daarnaast is het bij het maken van een solo reis van belang om slim in te pakken. Je moet namelijk de hele reis je eigen spullen dragen, dus voorkom dat je de hele reis met een zware tas moet zeulen. Ten slotte is het handig om een paar basiszinnen in de taal van het land waar je heen gaat te leren. Dit kan je helpen in dagelijkse interactie en hiermee toon je respect voor de lokale cultuur.

Veiligheidstips voor solo vrouwelijke reizigers

Bij het alleen reizen als vrouw is het belangrijk om veiligheid voorop te zetten. Helaas zijn vrouwen vaak nou eenmaal minder veilig wanneer ze alleen zijn, dus het is goed om hier bewust van te zijn. De eerste stap is het doen van vooronderzoek naar de bestemming. Denk hierbij aan de lokale cultuur, wetten, veiligheidsproblemen en gebieden die misschien minder veilig zijn. Op deze manier ben je goed voorbereid en weet jij waar je wel en niet in je eentje rond wil lopen. Daarnaast is het goed om contact te houden met het thuisfront. Zorg bijvoorbeeld dat vrienden of familie jouw live locatie kunnen bekijken. Deel daarnaast je reisplannen, accommodaties en eventuele wijzigingen in je schema. Het is ook slim om belangrijke lokale noodnummers op te slaan in je telefoon, zoals die van de politie, medische diensten en de ambassade van het land. Ten slotte moet je altijd naar je instinct luisteren. Als iets niet goed voelt, vertrouw dan op je instinct en vermijd het.

Bekijk hier de lijst van Asher & Lyric met de veiligste en onveiligste landen.

 

Eenzaamheid tijdens solo reizen

Eenzaamheid tijdens solo reizen is een veelvoorkomend gevoel dat veel reizigers ervaren, vooral als je voor een langere tijd weg bent. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vrouwelijke reizigers, maar ook voor mannelijke reizigers. Het is belangrijk om te weten dat deze gevoelens normaal zijn en dat er manieren zijn om daar mee om te gaan. Ten eerste is het goed om jezelf te omringen met mensen. Neem bijvoorbeeld deel aan groepsactiviteiten die worden aangeboden door hostels of lokale organisatie.  Daarnaast kan het bijhouden van een reisdagboek helpen. Het opschrijven van je ervaringen en gevoelens kan je helpen je gedachten te ordenen. Ook is het goed om verbonden te blijven met het thuisfront. Regelmatige gesprekken met vrienden en familie, kunnen het gevoel van eenzaamheid verminderen en je een verbonden gevoel geven, zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent. Ten slotte kan je ontspanmomenten inplannen in je reisschema. Op deze momenten kan je tijd voor jezelf nemen om een boek te lezen of een dagboek bij te houden.

De voordelen van alleen reizen

Alleen reizen als vrouw heeft vele voordelen. Het is goed voor je zelfontdekking. Solo reizen dwingt je om zelfstandig beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Dit draagt bij aan een dieper zelfbewustzijn. Daarnaast is solo reizen heel flexibel. Je kunt je eigen reisroute bepalen zonder rekening te moeten houden met reisgenoten. Op deze manier kan je dus precies doen wat jij wil. Ten slotte maak je als solo reiziger sneller nieuwe vriendschappen. Je staat meer open voor interacties met locals en andere reizigers. Daarnaast zitten solo reizigers vaak in een hostel waardoor je snel met anderen in contact komt.

Kortom, alleen reizen als vrouw is zeker goed te doen. Doordat er meer veiligheidsrisico’s aan alleen reizen als vrouw aan zitten, is het goed om hier bewust van te zijn. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en vergeet vooral niet van deze bijzondere ervaring te genieten.

Wist je dat Thailand een populair land is voor solo reizigers? Bekijk op onze pagina over Thailand alle hotspots die je niet mag missen bij jouw solo reis naar Thailand!