Goedkoopste landen Europa: de top 5

goedkoopste landen Europa

Europa heeft verschillende mooie landen om naartoe te reizen. Veel reizigers zijn op zoek naar de perfecte, maar wel betaalbare vakantie. Dit is allemaal mogelijk in Europa! In dit blog lees je de top 5 van de goedkoopste Europese landen.

Bulgarije

Het eerste land dat zeker in de ’top 5 goedkoopste landen Europa’ hoort, is Bulgarije. Bulgarije is een land in de Balkan dat bekend staat om zijn prachtige kustlijnen, oude kastelen en gastvrije cultuur. Het land wordt ook wel ‘het goedkoopste land van Europa’ genoemd. Je kunt voor lage kosten al genieten van dit prachtige land. In steden zoals Sofia en Plovdiv geniet je van een levendige cultuur en de heerlijke Bulgaarse keuken tegen prijzen die lager liggen dan in West-Europa. Je kunt hier voor minder dan €10 al een volledige maaltijd krijgen. Daarnaast zijn de accommodatiekosten ook erg laag. Bulgarije staat ook bekend om zijn thermale baden en wellness-centra waar je heerlijk kunt ontspannen. Of je nu komt voor de geschiedenis, de natuur of voor ontspanning, in Bulgarije kan dit allemaal voor een mooie prijs.

Litouwen

Litouwen is een land dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit land is een mix van cultuur, geschiedenis en levendige steden. Een van de hoogtepunten van Litouwen is het historische centrum van de hoofdstad Vilnius, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Hier kun je dwalen door smalle straatjes, mooie kerken ontdekken en genieten van de levendige cafécultuur, allemaal tegen lage kosten. Buiten de steden zijn er ook mooie landschappen, zoals het Aukštaitija Nationaal Park, waar dichte bossen en meren ideaal zijn voor wandelen, kajakken en het spotten van wilde dieren. Een andere must-see is de Koerse Schoorwal, een indrukwekkende zandduin die de Koerse Lagune van de Baltische Zee scheidt. De combinatie van betaalbaarheid, een rijke geschiedenis en mooie natuur maakt Litouwen een aantrekkelijke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke en budgetvriendelijke Europese ervaring. Het land biedt een verrassende combinatie van activiteiten en bezienswaardigheden.

Roemenië

Een ander mooi en goedkoop vakantieland in de Balkan is Roemenië. In dit land kun je dwalen door de middeleeuwse dorpen en uitgestrekte landschappen. In de hoofdstad Boekarest geniet je van de mooie architectuur, musea en kunstgalerijen. Dit allemaal tegen lage toegangsprijzen. Buiten de hoofdstad vind je prachtige kastelen, zoals het beroemde Bran kasteel. Een ander hoogtepunt is de regio Transsylvanië, bekend om zijn middeleeuwse stadjes zoals Sighișoara, Brașov en Sibiu. Deze steden geven je een kijkje in de geschiedenis en cultuur van Roemenië.

Montenegro

Montenegro, gelegen aan de Adriatische Zee, is een van de kleinste en meest indrukwekkende landen in Zuidoost-Europa. Het land is een combinatie van bergen, meren en een prachtige kustlijn. Het land is gemakkelijk te verkennen zonder teveel geld uit te hoeven geven. De Baai van Kotor, vaak vergeleken met een fjord, is een must-see met zijn wateren en omliggende steile bergen. Kotor zelf staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en geeft bezoekers de kans om door eeuwenoude straatjes te dwalen en te genieten van lokale delicatessen tegen redelijke prijzen. Een andere mooie plek is het Durmitor Nationaal Park waar je kunt wandelen of zelfs skiën afhankelijk van het seizoen. Dit is de thuisbasis van de diepste kloof van Europa, de Tara-kloof. De Montenegrijnse kustlijn bestaat uit zowel levendige badplaatsen als rustige, onontdekte dorpjes. Budva staat bekend om zijn bruisende nachtleven en mooie stranden, terwijl de meer afgelegen stranden zoals die bij Ulcinj rust en ontspanning bieden. Montenegro is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een budget-proof vakantie.

Tsjechië

Tsjechië, gelegen in het hart van Centraal-Europa, staat bekend om zijn rijke historie en prachtige landschappen. Van de heuvels van Moravië tot de bruisende straten van Praag, Tsjechië biedt een onvergetelijke ervaring die verrassend betaalbaar is. Praag, de hoofdstad van Tsjechië, wordt vaak de ‘Gouden Stad’ genoemd en is beroemd om zijn prachtige architectuur en historische monumenten. Denk hierbij aan het Praagse kasteel, de Karelsbrug en de astronomische klok. Ondanks de populariteit van deze attracties, blijven de kosten voor bezoekers relatief laag. Buiten Praag is Tsjechië ook prachtig. In de regio Český Krumlov, met zijn schilderachtige straatjes en het prachtige kasteel, zet je een stap terug in de tijd zonder massatoerisme. Voor de avonturiers mag een bezoek aan het Boheemse Paradijs, een UNESCO-geopark, niet ontbreken. Ook voor bierliefhebbers is Tsjechië een paradijs. Het land staat bekend om zijn biercultuur, met enkele van de beste en goedkoopste bieren ter wereld die in lokale brouwerijen worden geschonken. Een bezoek aan een traditionele bierhal, waar je kunt genieten van een pint naast de lokale bevolking, is een must voor iedere bezoeker. Met zijn combinatie van betaalbare bezienswaardigheden, een rijke geschiedenis en een gastvrije cultuur, is dit een perfecte bestemming voor de reiziger die niet te veel geld wil uitgeven.

Kortom, deze vijf landen laten zien dat je Europa kunt verkennen zonder teveel te hoeven betalen. Voornamelijk in de Balkan liggen landen die budget-proof zijn. Ben je benieuwd naar meer reistips? Bekijk dan onze reistips pagina.