Backpacken voor beginners: de 5 beste tips

backpacken

Backpacken is een avontuurlijke manier van reizen waarbij je met een rugzak op pad gaat om nieuwe plekken te ontdekken. Bij backpacken heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en het is een geweldige manier om verschillende culturen en mensen te leren kennen. Ga jij voor het eerste backpacken en weet je nog niet goed waar je rekening mee moet houden? Dit blog helpt jou om je reis voor te bereiden en het meeste uit je backpack ervaring te halen.

Wat is backpacken?

Backpacken, vaak ook wel rugzaktoerisme genoemd, is een vorm van reizen waarbij je het grootste deel van je spullen in een rugzak meeneemt. Het is een flexibele en vaak budgetvriendelijke manier van reizen. Je overnacht in hostels, pensions of zelfs tenten, en je gebruikt vaak het openbaar vervoer om je te verplaatsen. Backpacken is ideaal voor mensen die graag op avontuur gaan en nieuwe ervaringen willen opdoen. Benieuwd naar meer informatie over wat backpacken precies inhoudt? Lees dan ook ons blog over ‘wat is backpacken?’

Waarom kiezen voor backpacken?

Backpacken biedt talloze voordelen. Ten eerste geeft het je de vrijheid om je eigen route en tempo te bepalen. Je bent niet gebonden aan vooraf geboekte hotels of geplande tours. Daarnaast is backpacken vaak goedkoper dan traditionele vakanties, omdat je gebruik maakt van budgetaccommodaties en lokaal vervoer. Bovendien ontmoet je onderweg veel andere reizigers, wat je reis nog leuker maakt. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en onvergetelijke ervaringen.

De 5 beste tips voor beginners

Backpacken voor beginners kan soms overweldigend lijken, maar met de juiste voorbereiding en mindset wordt het een onvergetelijke ervaring. Hier zijn de vijf beste tips om je op weg te helpen:

1. Kies de juiste rugzak

Jouw backpack reis begint allemaal bij het kiezen van de juiste rugzak. Dit is namelijk jouw belangrijkste reisgenoot. Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een backpack. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat jouw rugzak comfortabel zit en genoeg ruimte heeft voor al je spullen. Het is aan te raden om je te laten adviseren bij een winkel om zo te kijken welke rugzak het beste bij jou past. Wil je meer lezen over hoe jij de beste backpack uitkiest? Lees dan ons blog over de beste backpacks.

2. Pak slim en licht

Een andere belangrijke tip voor het backpacken is dat je slim en licht moet inpakken. Probeer niet te veel mee te nemen en echt alleen de essentiële items. Denk aan kleding die je in laagjes kunt dragen, een EHBO-kit en compacte toiletartikelen. Het is aan te raden om een backpack paklijst te gebruiken tijdens het inpakken van jouw rugzak. Ten slotte is het belangrijk om niet te vergeten dat je onderweg ook altijd dingen kunt kopen die je mist.

3. Doe onderzoek naar je bestemming

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de bestemming waar jouw reis heen gaat. Lees je in over de cultuur, de taal en de lokale gewoonten. Op deze manier ben je beter voorbereid en toon je respect voor de lokale bevolking. Naast de cultuur, de taal en lokale gewoonten is het ook belangrijk om te kijken welke voorbereidingen je moet treffen. Denk hierbij aan het aanvragen van een visum of de inentingen die aangeraden worden. Kortom, ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

4. Wees flexibel

Een van de mooiste dingen aan backpacken is de vrijheid die het met zich mee brengt. Het is belangrijk dat je je flexibel opstelt als je gaat backpacken. Er kunnen onverwachte avonturen op je pad komen, dus houd daar rekening mee. Plannen kunnen in het buitenland niet altijd gaan zoals je ze verwacht, dus sta open voor veranderingen. Soms zijn de ongeplande dagen juist de beste ervaringen.

5. Veiligheid eerst

Zorg altijd voor je eigen veiligheid. Helaas is het buitenland niet altijd zo veilig als dat we in Nederland gewend zijn. Houd daarom kopieën van belangrijke documenten bij de hand en wees voorzichtig met je waardevolle spullen. Zorg dat je deze op een veilige plek opbergt of niet meeneemt op jouw backpack reis. Daarnaast is het aan te raden om de reisadviezen voor de regio’s die je bezoekt in de gaten te houden. Ga je alleen reizen als vrouw en wil je meer tips over veiligheid op reis? Lees dan ook ons blog over alleen reizen als vrouw.

Kortom, backpacken is een hele mooie ervaring, maar je moet wel voorbereid op reis gaan. Denk hierbij aan het inpakken, maar ook het inlezen in het land van bestemming. Ga jij binnenkort op reis? Kijk dan op onze reistips pagina om jouw avontuur nog leuker te maken!