Joepie! Ik heb net 4 kilometer in 32 minuten gelopen! *geeft schouderklopje aan zichzelf* Ik had nooit verwacht nog eens blij te zijn met zo’n niet-bijzondere prestatie, maar na week in week uit alleen maar kotsen, kotsen, kotsen, ben ik trots op mezelf met dit resultaat. En wat blijkt? Zwanger en hardlopen gaat prima! Ik moest alleen m’n verwachtingen even bijschroeven…

Zwanger en 6 keer per dag kotsen

Je conditie opbouwen vanaf nul is zwaar en frustrerend. Helemaal zwaar en frustrerend is dit als je een redelijke conditie had die door het ziek zijn aan gort is gegaan. Vorig jaar liep ik bij de Ekiden – een marathon in estafettevorm – 10 kilometer binnen het uur. Over enkele weken loop ik de 5 kilometer en ik mag al blij zijn als ik die binnen 40 minuten loop. Ik ben een slak geworden.

En natuurlijk weet ik ook wel dat ik niet mag klagen.

Ik heb geen ernstige ziekte; sterker nog, ik ben niet ziek, ik ben enorm gelukkig én gezond! Maar tijdens die weken dat ik op bed lag, niks binnen hield, kilo’s afviel en m’n opgebouwde spieren zag verschrompelen, baalde ik ook wel een beetje.

Toch zit er niks anders op dan weer opnieuw te beginnen. Niks geen zware spinning- of bodypumplessen meer… gewoon weer aan de slag met Evy’s Start to run podcast.

En dan ook echt weer de eerste lesjes. Die met 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen, 2 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen… En dan na afloop he-le-maal kapot zijn en tot je verbijstering op je tracker zien dat je maar 3 kilometer hebt gelopen… Grrrr.

Een zwangere hardloopslak

Ach ja, als een mantra blijf ik tegen mezelf zeggen dat het niet erg is dat ik zo’n slakje ben.

Ik beweeg in ieder geval én ik heb er weer plezier in, dat is het belangrijkste! Inmiddels heb ik me er dan ook bij neergelegd dat ik 5 juli geen PR ga lopen, maar dat geeft niet. Ik blijf gewoon lekker lopen zolang mijn buik niet in de weg zit. En mocht je binnenkort een meisje met dikke buik en knal rood hoofd in slakkentempo voorbij zien komen, bedenk dan dat ook dat gestrompel best een prestatie is.

Update: benieuwd hoe de hardloopwedstrijd op 5 juli 2014 uiteindelijk ging? Ik schreef er over in mijn blog ‘Hardloopwedstrijd: voor de lol of als stok achter de deur?