Weer aan het werk gaan na je zwangerschapsverlof kan een flinke puzzel zijn: hoe doe je dat ’s ochtends en gaat je baby naar een oppas of het kinderdagverblijf? Voor ons was het ook even goochelen, maar we hebben het rond.

Ik moet wel eerst even melden dat ik heel heel heel veel geluk heb met mijn baan en werkgever.

De flexibiliteit is onvoorstelbaar groot! Ik werk maximaal 24 uur verdeeld over 5 dagen. Maar een paar uur per dag dus. Dit is vanwege m’n rug, omdat ik nog geen hele dagen kan werken, maar ook omdat de aard van het werk dit vraagt. Daarnaast mag ik zelf bepalen wanneer ik die uren op een dag werk.

Papadag
Vriendlief werkt vier dagen en heeft één papadag. Op die dag kan ik zelf bepalen wanneer ik douche en of ik m’n koffie heet of koud drink. Wat een luxe 😉 Daarna ga ik ‘gewoon’ thuis aan het werk.

Ik ben wel thuis om Vriendlief te helpen. Onthouden hoeveel schepjes poeder er in de fles moet is blijkbaar heel moeilijk, ondanks z’n universitaire opleiding 😉 En ik moet soms wel m’n tong afbijten om me er verder niet mee te bemoeien… Dat zal wel een mamadingetje zijn.

opa- en omadag

Opa speelt met Hummel ‘van wie zijn die kleine voetjes?’

Opa- en omadag
Op de opa- en omadag ben ik ’s ochtends alleen met Hummel thuis. ’s Middags ga ik te voet naar opa en oma. Ze wonen namelijk erg dichtbij, heel handig. Dan werk ik daar een paar uurtjes, terwijl opa en oma met Hummel spelen.

Rond etenstijd loop ik met Hummel in de wandelwagen terug naar huis.

Thuiswerkdagen / mamadagen
De overige drie werkdagen ben ik thuis met Hummel. Dit soort dagen lijken veel op de dag die ik beschreef in ‘Een dag uit het leven met een baby‘. Alleen nu werk ik als hij slaapt. Onze wekker gaat inmiddels wel iets vroeger dan toen, namelijk om 7 uur. Als Hummel me niet al eerder uit bed heeft gepiept, sta ik tegelijk op met Vriendlief. Dan werk ik tot Hummeltje wakker wordt. Soms heb ik dan al ruim een uur gewerkt.

Ik werk overigens op een online-afdeling dus werken kan vanaf iedere willekeurige plek op ieder willekeurig tijdstip, mits ik een computer en internet heb. Ideaal!

Ik had nooooit gedacht dat thuiswerken met een baby zou kunnen.

Maar het kan. Hummel slaapt zo’n 4 tot 6 uur overdag en ik werk halve dagen, dus dat komt perfect uit. Ik weet dat Hummel niet altijd zo veel zal slapen, maar als het zover is, vinden we daar wel een nieuwe oplossing voor.

Hoe combineren jullie zorg en werk?