Weer aan het werk gaan na je zwangerschapsverlof kan een flinke puzzel zijn: hoe doe je dat ’s ochtends en gaat je baby naar een oppas of het kinderdagverblijf? Voor ons was het ook even goochelen, maar we hebben het rond.

Ik moet wel eerst even melden dat ik heel heel heel veel geluk heb met mijn baan en werkgever.

De flexibiliteit is onvoorstelbaar groot! Ik werk maximaal 24 uur verdeeld over 5 dagen. Maar een paar uur per dag dus. Dit is vanwege m’n rug, omdat ik nog geen hele dagen kan werken, maar ook omdat de aard van het werk dit vraagt. Daarnaast mag ik zelf bepalen wanneer ik die uren op een dag werk.

Papadag
Vriendlief werkt vier dagen en heeft één papadag. Op die dag kan ik zelf bepalen wanneer ik douche en of ik m’n koffie heet of koud drink. Daarna ga ik ‘gewoon’ naar m’n werk, dat is een kwartiertje met de trein.

Eenmaal thuis na een uur of 4 werken, blijft het Vriendliefs papadag. Het kostte me erg veel moeite, maar ik laat hem helemaal z’n gang gaan. Al moet ik soms wel m’n tong afbijten om me er niet mee te bemoeien… Mamadingetje. ’s Middags ga ik vanuit huis nog een paar uur aan het werk.

opa- en omadag

Opa speelt met Hummel ‘van wie zijn die kleine voetjes?’

Opa- en omadag
Op de opa- en omadag verzorg ik Hummel ’s ochtends vroeg. Na Hummels eerste dutje komen opa en oma hem ophalen. Ze nemen hem lopend mee in de wandelwagen. Ze wonen namelijk erg dichtbij, heel handig. Daarna pak ik de trein.

Ik werk dan een halve dag, zo lang als ik het volhoud met m’n rug. Eenmaal terug van m’n werk, loop ik naar m’n ouders. Lopend met Hummel in de wandelwagen neem ik hem dan weer mee naar huis.

Thuiswerkdagen / mamadagen
De overige drie werkdagen ben ik thuis met Hummel. Dit soort dagen lijken veel op de dag die ik beschreef in ‘Een dag uit het leven met een baby‘. Alleen nu werk ik als hij slaapt. Onze wekker gaat inmiddels wel iets vroeger dan toen, namelijk om 7 uur. Als Hummel me niet al eerder uit bed heeft gepiept, sta ik tegelijk op met Vriendlief. Dan werk ik tot Hummeltje wakker wordt. Soms heb ik dan al ruim een uur gewerkt.

Ik werk overigens op een online-afdeling dus werken kan vanaf iedere willekeurige plek op ieder willekeurig tijdstip, mits ik een computer en internet heb. Ideaal!

Ik had nooooit gedacht dat thuiswerken met een baby zou kunnen.

Maar het kan. Hummel slaapt zo’n 4 tot 6 uur overdag en nu ik met m’n rug toch maar halve dagen kan werken, komt dat perfect uit. Ik weet dat Hummel niet altijd zo veel zal slapen, maar als het zover is, vinden we daar wel een nieuwe oplossing voor.

Hoe combineren jullie zorg en werk?