Dat het solliciteren één groot drama was, kon je al lezen in mijn blog ‘Thuisblijfmoeder en thuiswerken‘. Afwijzing na afwijzing. Niet zo leuk. Toch is dit niet het hele verhaal. Ik heb namelijk wél een baan gevonden, alleen, die heb ik zelf afgewezen. Whut?! Het zit zo. Via Facebook kwam ik op de website Europe Language Jobs terecht. Dit is een vacaturesite voor werken in het buitenland. Ik dacht eerst dat ik hier alleen maar vacatures voor vertalers en tolken zou vinden, maar de naam is misleidend. Ook vacatures voor andere vakgebieden (finance, marketing, hr et cetera) staan op deze website én het zijn allemaal banen in het buitenland.

Werken in het buitenland

Joost maakte deze foto tijdens een rondje wielrennen in de Algarve (Portugal), bij Lagos in de buurt

Granada here we come!

We hadden net besloten om voorlopig in Nederland te blijven, maar ik was toch wel nieuwsgierig naar mijn kansen in het buitenland. Ik heb dus op een HR-functie in Granada (Spanje) gesolliciteerd en verwachtte er verder niet zo veel van. Het aanmelden en solliciteren zelf ging overigens heel makkelijk. Ik had mijn profiel op Europe Language Jobs in een kwartiertje ingevuld, m’n CV (in het Engels, die had ik al klaarstaan) geüpload et voila. Ik heb niet eens de moeite genomen om een motivatiebrief te schrijven, want ik had er sowieso geen hoge verwachtingen van.

Een paar dagen later werd ik gebeld door een heel exotisch telefoonnummer (oftewel, geen +31). Ze hadden m’n sollicitatie gezien en wilden me graag uitnodigen voor de eerste ronde. Een skypegesprek met een recruiter werd ingepland en ik vroeg me serieus af waar ik mee bezig was.

Zwanger en solliciteren, geen probleem hier

Het gesprek was informatief en prettig. Ik heb ook eerlijk verteld dat ik zwanger ben, maar dat was allemaal geen probleem!

Na dat eerste gesprek volgde nog een tweede skypegesprek, dit keer met een leidinggevende. Heel cliché met colbertje en pantoffels aan. Heerlijk! Ook dit gesprek was erg prettig. Ik kon wat haar betreft direct beginnen. Dit streelde m’n ego uiteraard wel, na 12 afwijzingen had ik dat even nodig. Ook maakte het hen niet uit dat ik zwanger ben. Dan zou ik na een paar maandjes wel met verlof gaan, maar dat was allemaal geen probleem. Toch heb ik vriendelijk bedankt.

Misschien volgend jaar werken in het buitenland?

Er zou nog wel een derde gesprek volgen met een HR-manager om de arbeidsvoorwaarden te bespreken, maar we hebben afgesproken dat we in april 2017 opnieuw contact opnemen om te kijken hoe ik er dan tegenover sta. Het is fijn om te weten dat er ergens een werkgever is die me wel wil aannemen. Over het bedrijf zelf (voor de geïnteresseerden: het gaat om NGA) heb ik op internet wisselende verhalen gehoord. Zowel positieve als negatieve, dus dat zegt niet zoveel. Ik vond de gesprekken in ieder geval erg prettig en dat het in Granada is, vind ik een enorme plus!

Heb je interesse in een baan in Europa? Neem dan een kijkje op Europe Language Jobs!

ps. ik word niet door ze gesponsord 🙂