Ik maak al fotoboeken sinds m’n (inmiddels overleden) oma 8 jaar geleden begon te dementeren. Ik zag hoe ze zich vastklampte aan haar fotoalbums van vroeger en dacht ‘nu moet ik beginnen met het verzamelen van herinneringen’. Eerst liet ik foto’s afdrukken en plakte ze in van die grote dikke boeken. Ik studeerde nog dus de eerste albums zitten vol met foto’s van feestjes, festivals, hockeytoernooien en weekendjes weg met vriendinnen. Later schoof Joost op de foto’s aan en waren het voornamelijk foto’s van onze backpack reizen naar Cuba en Kaapverdië en de wintersportvakanties met de grote groep. Toen Roan in november 2014 z’n aantreden deed, werd hij de nieuwe hoofdpersoon en ging ik over op digitale fotoboeken.

Fotoboek baby's 1e jaar

Roans eerste fotoboeken

Ik maakte een boek over de eerste twee maanden van zijn leven. Eentje met foto’s van mijn groeiende buik, van vlak na de bevalling en van hoe hij wordt plat geknuffeld door familie. Daarna volgde nog twee fotoboeken: eentje van zijn derde maand tot aan ons vertrek en – uiteraard! – eentje van onze reis met de caravan.

Nog voor tien jaar vakantiefoto’s inplakken

Mijn moeder loopt al 6 jaar achter met het maken van fotoboeken. Een vriendin van me ongeveer 4 jaar. En zo blijkt het uitzoeken van foto’s en het maken van een fotoboek bij veel dames extreem lang op hun to do lijst te staan. Super zonde, want fotoboeken zijn geweldig!

Nu heb ik een enge vorm van discipline. Als ik op mijn to do lijst zet dat ik foto’s ga uitzoeken, ga ik foto’s uitzoeken. Sommige zijn jaloers op deze mate van discipline, anderen (lees: Joost) krijgen er regelmatig de kriebels van. Je moet hier dan ook geen voorbeeld aan nemen, want dit heeft weer andere nadelige gevolgen 😉

Ga die vakantiefoto’s uitzoeken! Nu!

Maar, heb jij ook jaren achterstallig foto-onderhoud? Echt, kom op, ga die foto’s uitzoeken en maak die fotoboeken! Het is zoooooo leuk om die boeken steeds weer te bekijken!

fotoboek-reisfotos-collage

Zo vindt ook Roan. Hij heeft sinds kort een nieuwe hobby. ‘Boekje boekje’ riep hij al regelmatig, maar hij wist ineens heel duidelijk te maken dat hij niet die prentenboekjes wilde lezen (hè, die zijn suf mama). Nee, meneertje wil ‘foto foto boekje boekje’.

Digitaal fotoboeken maken

Ik maak mijn fotoboeken sinds een paar jaar digitaal met de software van de HEMA. Ik dacht eerst dat iedere software wel ongeveer hetzelfde was en dat het dus niet zo veel uitmaakt welke ik gebruik. Inmiddels weet ik beter. Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik het verzoek van een niet nader te noemen bedrijf om hun software uit te proberen. In ruil voor een blog over hun software, mocht ik dan een fotoboek maken. Ik was net bezig met het uitzoeken van onze reisfoto’s, dus dat aanbod kwam als geroepen.

Eenmaal bezig met hun software werd ik steeds chagrijniger. Het werkte gewoon niet goed. Het was omslachtig in gebruik en ik moest super veel handmatig aanpassen, terwijl dat bij de HEMA software automatisch goed gaat. Na een aantal avonden vloeken achter m’n laptop, besloot ik ermee te stoppen. Dan maar geen gratis fotoboek.

HEMA foto software

De avond daarna gooide ik m’n geselecteerde foto’s in de HEMA software, drukte op mijn favo-knopje maak snel een fotoboek ét voila, het fotoboek was zo goed als klaar. Ik loop altijd wel alle pagina’s langs, want ik wil dat bepaalde foto’s goed bij elkaar staan. Sommige wil ik groter dan wel kleiner hebben, of met een tekstje erbij. En dat kan ik dus super makkelijk aanpassen met de HEMA foto software. Wat een verademing na avonden gekloot!

Oké, ik betaalde er nu de volle mep voor, maar dat had ik er na avonden vloeken wel voor over.

Zo, heb ik je hiermee die schop onder de kont gegeven om ook je foto’s bij te werken?