Wandelen met een peuter in Zwitserland is een aanrader! Tijdens onze 1,5 week “vakantie” in de buurt van Basel, hebben we veel wandelingen gemaakt door het mooie landschap van Baselland (officieel Basel-Landschap). Onze peuter vermaakte zich uitstekend. Of hij nu in de drager op de rug bij Joost zat, of zelf liep, er was genoeg te zien en te ontdekken.

Uitstapjes tijdens onze workcation

Ik schrijf vakantie tussen aanhalingstekens, omdat het niet echt een vakantie was. Joost en ik werkten gewoon door. We maakten uiteraard wel tijd voor wat uitstapjes. Zo zijn we met z’n viertjes naar Rheinfelden gegaan en heeft Joost met Roan en tante Ina het vuurfestival in Liestal bezocht. Daarnaast hebben we dus veel gewandeld.

Wandelvakantie met peuter

Baselland is het gedeelte onder Basel waar je onder andere de dorpen Lupsingen en Liestal vindt. Omdat het heuvelachtig is, kun je hier prima wandelen met een peuter. Geen enorme bergen dus, en dat is wel zo prettig. Het landschap is ook erg afwisselend met heuvels, bossen en weilanden.

Het mooie is ook dat Basel niet ver weg is. Vanaf Utrecht is het 720 kilometer rijden en daardoor net in één keer te doen als je op autovakantie gaat met je kinderen.

Het Basel-Landschap op Google Maps. Het rode rondje markeert Lupsingen, daar logeerden wij.

Het Basel-Landschap op Google Maps. Het rode rondje markeert Lupsingen, daar logeerden wij.

Framedrager voor peuter

Vooral Joost heeft veel gewandeld met Roan. Hij gebruikt een framedrager van Kelty Kids Trek om Roan kilometers mee te sjouwen, maar onze kabouter loopt ook zelf al flink wat stukken.

Nu is geen enkele peuter hetzelfde, en het maakt nogal verschil of je peuter net 2 of ruim 3 is, maar laat ik je een goed advies geven: neem altijd een drager mee als je gaat wandelen met je peuter. Zo’n draagzak kun je leeg op je rug laten hangen en als je peuter moe is, heb je ‘m zo ingeladen.

Perfect voor het wandelen met peuter: Joost draagt onze peuter in de framedrager van Kelty Kids Trek.

Perfect voor het wandelen met peuter: Joost draagt onze peuter in de Kelty Kids Trek. Roan doezelt soms wel een beetje weg van het heen en weer gehobbel.

Hiken met een peuter

Het mooie van hiken met een peuter is dat je zelf ook met een andere blik naar de omgeving kijkt. Hij ziet dingen waar hij helemaal van ondersteboven is (“ohjeee ohjeeee”- zie het filmpje), terwijl dat voor ons volwassenen allemaal erg vanzelfsprekend is.

Denk alleen niet dat je nog dezelfde afstanden als vroeger kunt afleggen, want met een peuter in je wandelgezelschap gaat het allemaal veeeel langzamer. Ook vergt het soms wat overredingskracht om hem weer de goede richting op te krijgen (- zie het filmpje voor een goed voorbeeld).

Roan speelt met hondje Emma in het weiland in de buurt van Lupsingen.

Roan speelt met hondje Emma in het weiland in de buurt van Lupsingen.

De hondjes uitlaten

Roan is iedere dag één of twee keer meegegaan met het uitlaten van de hondjes van tante Ina. Vooral met hondje Emma was het dikke mik (- nogmaals, zie het filmpje). Als het ging met m’n rug en goed uitkwam met de dutjes van Evi, wandelde ik met Evi in de drager mee. De eerste keer een klein stukje, maar later in de week een veel langere wandeling.

Met de hele groep aan de wandel in Baselland

Met de hele groep aan de wandel: tante Ina, twee hondjes, Evi bij mij in de drager en hier wordt Roan zo in de drager van Joost gehesen.

Wandelen met peuter en baby in de buurt van Lupsingen Zwitserland

Met z’n vieren wandelen in Zwitserland. Joost de pakezel en peuter Roan doet even gek voor de selfie.

Honden uitlaten bij Lupsingen, Zwitserland.

Ik ga voor het eerst een rondje meelopen met de hondjes. Evi doet een dutje in de drager.

Naar de zendmast!

Naar de zendmast lopen is echt een dingetje in de familie. Familie van Joost woont in Lupsingen en omgeving. Ieder jaar – of meerdere keren per jaar – reizen familieleden naar dit gebied van Zwitserland. En zolang als ik in die familie vertoef, hoor ik ze al praten over ‘naar de zendmast lopen’.

Voor mij was het nu nog te ver om te lopen (vanwege bekkenklachten), maar Joost heeft het wel gehaald met Roan (oké, voor de laatste keer – zie het filmpje).

Wandelen met peuter in de buurt van Basel

Lekker door bladeren lopen!

Wandelen met peuter: met vallen en opstaan

Oké, soms gaat het mis. Boem.

Halverwege de route naar de zendmast, prachtig uitzicht over de heuvels van Baselland.

Halverwege de route naar de zendmast, prachtig uitzicht over de heuvels van Baselland.

Wandelen met peuter in Zwitserland, even uitrusten

Even uitrusten

Schloss Birseck bij Arlesheim

Joost heeft op een ochtend ook de auto gepakt naar Schloss Birseck. Roan kon hier heerlijk klimmen en rondkijken. Helaas was het kasteel gesloten, dus check voor je gaat de website voor de actuele openingstijden. Al vermaakte Roan zich er buiten ook heel goed. Een peuter heeft weinig nodig 😉

Op weg naar Schloss Birseck bij Arlesheim

Op weg naar Schloss Birseck

Schloss Birseck grotten

Naast het slot kun je grotten bezoeken. Roan klautert fanatiek verder.

Uitrusten bij Schloss Birseck

Ook hier weer even uitrusten. Wandelen is vermoeiend 😉

Praktische info wandelen in de omgeving van Basel

  • Met bordjes staan alle wandelroutes keurig aangegeven. Op deze bordjes staat ook een geschatte duur van de wandeling. Erg handig!
Wandelroutes in Baselland staan goed aangegeven

De wandelroutes staan goed aangegeven

  • Neem je je hond mee? Langs de wandelpaden staan prullenbakken voor hondenpoep. Hier vind je ook zakjes om het op te ruimen. Hondenpoep opruimen is verplicht in Zwitserland.
  • Ook erg leuk: de Wasserfallen bij Waldenburg. Hier vind je een kabelbaan die je naar boven en/of beneden brengt. Met kleine peuter beentjes kun je er voor kiezen om de kabelbaan naar boven te nemen en naar beneden te lopen. Of andersom natuurlijk. Joost en ik zijn hier geweest in ons pré-kindtijdperk, maar we komen zeker nog een keer terug met de kids.

Filmpje: wandelen met een peuter

Tijdens de wandelingen heeft Joost regelmatig stukjes gefilmd. Zo kon hij het ‘thuisfront’ op de hoogte houden. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Je ziet hoe Roan in het weiland zoek raakt (gecamoufleerd door z’n groene jas), hoe hij ondersteboven is van een auto en een andere wandelaar, en hoe hij helemaal boven op de berg besluit de andere kant op te lopen.

Echt even kijken hoor  🙂

https://youtu.be/BTPLtwCNtR0

Lijkt het jou wat om met je peuter op wandelvakantie te gaan, bijvoorbeeld naar dit deel van Zwitserland?