Grote vuren, meters hoog, die vlak voor je neus voorbij komen; onze 2-jarige Roan was zwaar onder de indruk van het vuurfestival in Liestal, Zwitserland. Zoek je nog een bijzondere bestemming voor tijdens de carnavalsvakantie, denk dan aan Basel en bezoek zeker het Chienbäse in Liestal tijdens de Fasnacht.

Liestal in Zwitserland

Liestal ligt zo’n 17 kilometer van Basel af, helemaal bovenin Zwitserland tegen de Duitse en Franse grens aan. Vanaf Utrecht is het 720 kilometer rijden. Voor een autovakantie met kleine kinderen is het net te doen om het in één keer te rijden (zelfs als je peuter 4 keer de boel onder spuugt).

Liestal in Zwitserland

Liestal ligt vlak onder Basel (bron afbeelding: Wikipedia)

Vakantie bij Liestal

De kans dat je denkt aan een vakantie in de buurt van Basel is best wel klein. Wij zouden er in ieder geval niet zo snel opkomen. Toch is het een erg mooie plek voor een vakantie met kleine kinderen. Het is geen gigantische afstand (kamperen in Zuid-Frankrijk of wintersporten in Oostenrijk is een behoorlijk eind verder) en het is een prachtig gebied om te wandelen, ook voor peuters en kleuters, omdat de bergen hier nog niet al te hoog en steil zijn.

Omdat familie van Joost in de buurt van Basel woont, komen we er wel af en toe. Zo ook enkele weken geleden. We troffen het die week, want het was mooi wandelweer én carnaval.

Chienbäse in Liestal

Het vuurfestival – of Chienbäse – vindt ieder jaar plaats tijdens de Fasnacht. Dit is de eerste zondagavond na Aswoensdag (de eerste dag van de vastentijd na carnaval). Tijdens deze Fasnacht is er in het centrum van Liestal een optocht van mensen en karren met allerlei brandende dennenbomen. Liestal stroomt dan met bezoekers vanuit Basel en omstreken.

Fan van vuur

Onze peuter is helemaal gek van vuur. Is dat trouwens peuter-eigen of hebben we een pyromaan in de dop gecreëerd? Afijn, die 1,5 week in Zwitserland waren extra genieten voor ‘m, want naast het vuurfestival in Liestal heeft de tante waar we logeerden ook een open haard. Een overkill aan “vuur vuur vuuuur” dus 😉

Joost is met Roan en tante Ina (de tante van Joost) naar het festival gegaan. Een avond tussen hete vuren leek ons voor een kleine baby niks. Daarnaast is het vrij lang staan en dat trek ik niet met m’n rug. Ik bleef dus thuis met Evi.

Tips voor Chienbäse met kleine kinderen

Vuur en kleine kinderen is niet altijd zo’n goede combinatie. Op sommige plekken in de optocht komt het vuur heel erg dichtbij. Joost heeft als kind een keer het vuurfestival bezocht en hij kan zich nog erg goed herinneren hoe heet die vlammen waren die vlak voor hem voorbij kwamen. We zagen het niet zitten om met Roan zo dichtbij te komen.

Wij hadden gelukkig tante Ina die meeging met Roan en Joost, en aangezien zij al tientallen jaren in de buurt van Liestal woont, wist zij een mooie plek om met kleine kinderen te gaan staan. Ik heb het even nagevraagd en ze stonden bij de Rheinstrasse 3 (bij het gebouw van de Basellandschaftliche Zeitung).

Mega vuur tijdens vuurfestival in Liestal - onze peuter was zwaar onder de indruk

Mega vuur, de verkeersborden smelten 😮

Vuurkorven tijdens Chienbase in Liestal

Vuurkorven tijdens het festival

Einde van de optocht

Aan het einde van het parcours van de optocht is het perfect om met kleine kinderen toe te kijken. De vuren zijn dan al iets minder hoog (maar nog steeds indrukwekkend!) en er is genoeg ruimte om van een afstandje te kijken. In het centrum zijn de straten nauw, waardoor je ook geen kant op kan. Ik word al claustrofobisch bij de gedachte.

Vuurfestival bereiken

Je kunt met de trein vanaf Basel naar Liestal. Vanaf het treinstation is het nog maar een paar minuutjes lopen naar het centrum van Liestal.

Kom je met de auto, parkeer dan bij de Oristalstrasse 57 (tip van tante Ina!). Vanaf daar ben je met 10 à 15 minuten lopen in het centrum.

Kort filmpje: muziek, vuur en Roan die niet meer durft te kijken

Voor Roan was al dat vuur echt een big happening. Sowieso was het ’s avonds, dat is al super spannend voor ‘m, en dan ook nog eens die grote vuren en overal muziek. Hij heeft het er nog wel eens over: “Vuur vuur, groot vuur!”. Wel vond hij het soms een beetje eng.

Om je een indruk te geven heb ik een kort filmpje gemaakt van wat beelden die Joost maakte met zijn mobiel. Niet van enorm goede kwaliteit, maar het geeft wel een idee van wat je kunt verwachten tijdens de Fasnacht in Liestal. En let vooral op de mensen aan de overkant, want die hebben zekersteweten verschroeide wenkbrauwen…