We waren verwend, enorm verwend. Doordat Roan zo lang sliep ’s ochtends (hij werd vaak pas tussen 8 en 9 uur wakker), was het even schrikken toen hij steeds vroeger wakker werd. Het schoof eerst langzaam naar 7 uur, maar ging daarna snel door naar half 7, 6 uur en half 6. Toen hij om 5 uur wakker werd, dacht ik, en nu ga ik bellen.

Bellen naar het consultatiebureau

Dat enge instituut dat baby’s ‘keurt’. Maar gelukkig werken er ook lieve mensen die heel begripvol naar je verhaal luisteren en je advies geven. Advies waar je dan als ouder zelf over moet beslissen of je het opvolgt of negeert, dat wel.

Ik vertelde dat Roan steeds vroeger wakker werd. De mevrouw van het CB ging straight to the point naar de vraag wat eet je baby op een dag. Ik begon op te sommen.

Dat was dus veel te weinig

‘Maar dat is veel te weinig mevrouw!’, riep ze ontsteld uit. Oh. Au. #loedermoeder

Wat blijkt, het totaal was wel voldoende (no worries, niet meteen Jeugdzorg op ons afsturen!) maar we gaven hem te veel melk en te weinig fruit en groenten. Daardoor zou hij te weinig energie uit z’n voedsel halen en steeds vroeger met honger wakker worden. Het arme prutske!

Ik ging nog even in de verdediging: hoe had ik dat moeten weten?! Ik heb het Groeiboekje er nog maar eens bijgepakt en er wordt nergens iets gezegd over hoeveelheden fruit en groenten. Behalve dan ‘de hoeveelheid wordt langzaam opgevoerd’.

Roan deed na 50 gram fruit en groenten gewoon z’n mondje dicht. Kan het er moeilijk in proppen. De mevrouw van het CB kon me geruststellen: ‘Als hij minder melk drinkt, gaat hij vanzelf meer fruit en groenten eten.’ Als richtlijn kan ik de hoeveelheden uit de Olvarit-potjes aanhouden, legde ze uit. Dus ik naar de supermarkt.

In een potje voor baby’s van 6 maanden zit al 200 gram!

We gingen hier de hoeveelheid fruit en groenten dus flink opschroeven. Natuurlijk stap voor stap: eerst rustig de melk afbouwen en rustig de hapjes opbouwen.

Hummel eet een enorm grote aardbei. Serieuze zaak, zo zie je wel aan z'n serieuze blik. Enne, hij krijgt 'm op hoor en vraagt dan meteen naar een nieuwe door heel ethousiast te wiebelen en met z'n armpjes te zwaaien.

Roan eet een enorm grote aardbei. Serieuze zaak, zo zie je wel aan z’n blik. Enne, hij krijgt ‘m op hoor en vraagt dan meteen om een nieuwe door heel enthousiast te wiebelen en met z’n armpjes te zwaaien.

Niet dat Roan zin had in rustig op- en afbouwen… Na de eerste keer ’s ochtends 30cc minder melk en wat meer fruit later op de ochtend, sloeg hij ’s middags meteen een fles over. Gevolg was wel dat hij ’s avonds helemaal van de wap was.

Nieuwe voedingsschema baby van 6 maanden

Gelukkig hadden we na een paar dagen het nieuwe ritme te pakken. Roan eet nu bergen fruit en groenten (serieus, meer dan een gemiddelde volwassene). En het eerste resultaat is er al: Roan wordt nu meestal tussen 6 en half 7 wakker. Jaja, voor iedereen zonder kinderen, je leest het goed: wij zijn blij (enorm blij, hyper blij!) dat Roan tot 6 à half 7 slaapt. Ook in het weekend. En dat dankzij het nieuwe voedinggschema voor onze blije baby!

Roan doet met 6 maanden nog 3 slaapjes overdag en krijgt het volgende te eten en te drinken:

  • ’s ochtends na het wakker worden (zo rond half 7) een papflesje van 180+6+3 pap
  • van ongeveer half 9 tot 10 uur slapen
  • na z’n 1e slaapje (rond half 11) fruit (we proberen van alles uit en vooral banaan en aardbei zijn een succes)
  • van ongeveer 12 tot 2 uur slapen
  • na z’n 2e slaapje (rond haf 3 uur) fles van 150+5 en knabbelen op een stukje brood
  • van ongeveer 5 tot 6 uur slapen
  • na z’n 3e slaapje (rond ons normale etenstijd) ongeveer 200 gram groenten (hij eet soms met ons mee en anders heb ik gepureerde groenten in de vriezer staan)
  • voor het slapengaan (zo rond 20 uur) flesje 150+5
  • rond half 9 naar bed

Deze tijden zijn schattingen. Hij slaapt soms korter of langer en dan verschuift alles. We verwachten ook dat hij binnenkort naar 2 slaapjes gaat. Dan gaan we ook meer brood geven. Nu knabbelt hij zo af en toe op een korstje, maar echt brood eten kun je dat niet noemen. Voor nu is dit een prima voedingsschema!

Ps. Iedere baby is anders en iedere baby heeft een eigen ritme en tempo. Eet jouw baby meer of minder? No worries, dit is wat goed werkt voor Roan, en dat kan voor jouw baby compleet anders zijn. Twijfel je of het wel goed gaat? Praat er over met iemand die je vertrouwt (huisarts, het CB, familie, vriendin) en kijk of het advies bij je past.