Het was een tijdje stil op mijn blog, maar niet zonder reden. Ik heb mijn baan – mijn vaste contract! – opgezegd om me in een nieuw avontuur te storten. Dit avontuur laat zich nog het best vergelijken met een stage. Niet de slimste move in crisistijd? Mwah, daar zullen de meningen over verdeeld zijn, maar ik heb dit natuurlijk niet van de één op de andere dag besloten.

Vorig jaar kocht ik het boek Quarterlife Challenge van Mariëtte Schouten. Ze belooft dat je met dat boek in 20 dagen komt te weten wat je wilt. Ik was al een tijdje bezig met m’n zoektocht, dus ik had niet echt de volle twintig dagen nodig. Bij de tweede oefening (de eerste is ‘houd een notitieboekje bij’ en dat was voor mij geen nieuwtje) kreeg ik al een eureka-moment. Mijn aantekeningen zagen er namelijk als volgt uit:

Voor de oefening tekende ik een niet zo rond rondje en gaf ik op de punten liefde, sociaal, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, financiën, tijd en carrière aan hoe tevreden ik daarover was. Helemaal tegen de rand van de cirkel aan was goed nieuws. Hoe meer richting het midden, hoe ontevredener ik was. Natuurlijk wist ik de uitkomst al wel. Maar door het zo visueel uitgetekend te zien, krijg je het wel helder voor ogen.

In de liefde zat alles duidelijk goed – dit is gelukkig nog steeds zo – maar vooral qua carrière en tijd ging het wat minder lekker. Persoonlijke ontwikkeling kon ook beter, zoals je ziet in het diagram, maar dat bleek gelinkt te zijn aan het punt carrière. Ik schreef hierover namelijk op de volgende pagina: Vergeleken met mensen uit mijn omgeving heb ik vooral veel kennis van actualiteiten maar over historie weet ik vrijwel niks. Dit was voor mij een probleem, want ik wilde graag diepgaandere stukken schrijven, bijvoorbeeld reportages over belangrijke gebeurtenissen of analyses waarbij ik historische gebeurtenissen in een ander perspectief zet of link aan de huidige situatie, maar ik vond dus dat ik die kennis niet had. Ik vervolgde: Ik ga me rustig aan meer ontwikkelen. Zo vallen persoonlijke ontwikkeling en carrière op hun plek. Probleem: tijd. En ohja, er was nog een ander probleem: onzekerheid en de angst om niet goed genoeg te zijn. Hier kom ik later op terug.

Quarterlife Challenge van Mariëtte Schouten

Terug naar de Quarterlife Challenge. Mariëtte begint in haar boek echt bij punt 0. Ze schrijft: Als je je gefrustreerd voelt, betekent het dat je niet tevreden bent met een bepaalde situatie. Dit kan breder zijn dan alleen je carrière: de Quarterlifecrisis beperkt zich niet alleen tot werk, maar gaat ook over je relatie, vrienden en sociale leven. Uiteraard haalt ze Maslows piramide en het onderzoek van Nienke Wijnants erbij om aan te tonen hoe onze generatie last heeft van dat ‘zelfontplooiingsprobleem’. Ze legt uit: voel je frustraties en kun je achterhalen waar je vastloopt, bijvoorbeeld met de hierboven beschreven ‘potentiecirkel’, dan is dat een eerste stap richting verandering. Mariëtte vervolgt haar boek met inspirerende verhalen uit haar eigen leven en dat van haar vrienden. Gecombineerd met een uitgebreid stappenplan (de KRACHT-techniek) en een overdosis aan tips is haar boek vooral héél praktisch. Al tijdens het lezen wil je eigenlijk niets liever dan direct in actie komen.

Dat deed ik dus ook. Ik ging bijvoorbeeld een halve dag minder werken. Zo kon ik meer tijd (want dat was één van de problemen) besteden aan bloggen en aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar dat was niet genoeg voor Rupsje Nooitgenoeg. Een nieuwe vierjarige studie doen, was geen optie. Een andere baan? Ja, maar welke dan? Ik was me aan het verdiepen in MOOC’s toen ik de oproep voor het Teaching Lab van de Onderzoeksredactie (voorheen de masterclass onderzoeksjournalistiek van De Groene Amsterdammer) tegenkwam. Mijn eerste sollicitatie was één grote teleurstelling. Mijn motivatie bleek te magertjes, te oppervlakkig. Ook ontbrak het me aan journalistieke ervaring. Gelukkig kreeg ik in een uitgebreid gesprek tal van goede adviezen, waarmee ik in de maanden daarop aan de slag kon. En bij de volgende sollicitatie – in februari 2014 – werd ik wel aangenomen.

Rupsje Nooitgenoeg

In haar boek schrijft Mariëtte dat je een visie moet hebben, een doel. Ik had een redelijk duidelijk doel, maar weet je (nog) niet wat je wilt, maak dan van het ontdekken van wat je wilt je (eerste) doel. Je moet verder een stappenplan maken, want een langetermijndoelstelling proberen te halen zonder tussenstappen is als in een onbekende stad lopen zonder Google Maps. Ook geeft zo’n stappenplan je houvast als je overgaat tot actie of een teleurstelling te verwerken krijgt. De adviezen die ik na mijn afwijzing kreeg, vulden mijn stappenplan al voor een groot gedeelte. Zo maakte ik van een teleurstelling één groot leermoment.

Velen lopen met smoesjes rond, schrijft Mariëtte. Ik ben te jong, ik ben te onervaren, ik ga het doen als ik voldoende geld heb, ik wil eerst nog reizen, et cetera. Mijn smoes? Dat ik niet goed genoeg zou zijn. Wie zit er nou op mijn schrijfsels te wachten? Mariëtte is hier heel duidelijk over: Angst zorgt ervoor dat je niet gaat voor je dromen. Alle mensen, ook succesvolle, hebben momenten waarop ze denken ‘niet genoeg’ te zijn. Het verschil is dat succesvolle mensen deze gedachte doorbreken. Wanneer je beseft dat angsten overtuigingen zijn en geen waarheid, begrijp je dat je er iets aan kunt doen. Doorbreek dus je angsten. Gewoon doen!

Hier nog een paar goede tips van Mariëtte die mij verder hebben geholpen en jou hopelijk ook dat extra zetje geven:

  • Focus je op je doelen en communiceer dit ook met anderen. Als je aan anderen vertelt wat je wilt bereiken, gaat het voor je werken.
  • Wees niet bang voor het oordeel van anderen. Laat je er niet door weerhouden.
  • Omring je met de juiste mensen: met mensen die je steunen en met mensen van wie je veel kunt leren of die een bron van inspiratie zijn.
  • Wat je geeft, krijg je terug. Help dus ook anderen bij het verwezenlijken van hun droom!
  • Doet zich een negatieve situatie voor, draai dit dan – na misschien een korte huilbui – om naar iets positiefs. Een positieve instelling en uitstraling brengen je namelijk verder dan gepruil.