Over het geven van flesvoeding wordt geen cursus of informatieavond georganiseerd. Natuurlijk staat het internet vol met voor- en nadelenlijstjes en met algemene aanwijzingen voor het bereiden en schoonmaken van de fles en speen, maar waar zijn de praktische tips voor flesvoeding en de ervaringsverhalen? Ik geef zelf al maanden flesvoeding, dus ik weet er het één en ander van, maar ook een aantal moedervriendinnen die flesvoeding geven heb ik om tips en ervaringen gevraagd.

Allereerst één ding: flessen en spenen geven ALTIJD gedoe. Als je je daar op instelt, kan het alleen maar meevallen 😉

1. Speen vervangen

De richtlijn geeft aan dat een speen om de 6 weken vervangen moet worden. Misschien hebben wij superspenen te pakken, maar we gebruiken één speen nu al ruim 6 maanden. Koop dus niet meteen een hele voorraad spenen in!

2. Flessen kopen

Koop ook niet meteen meerdere flessen van hetzelfde merk. Het merk kan namelijk tegenvallen. Wij gebruiken Difrax wide met een small-speen. Op zich zijn we redelijk tevreden, maar ik had ook wel graag een andere fles, zoals Dr Brown of eigen merk van bijvoorbeeld Etos, willen uitproberen. De Difraxfles lekt namelijk soms en past niet goed in een flessenwarmer. En Difrax beweert dat je baby minder gaat spugen door te drinken uit hun fles. Nou, Roan is kampioen spugen.

Ohja, en heb je net een nieuwe Difrax gekocht en krijgt je baby er niks uit? Check dan even of het gaatje van het rubbertje in de bodem wel open is. Zo niet, even doorprikken.

Een vriendin gebruikte Avent, maar haar baby kreeg met die fles veel lucht binnen. Ze raadt de Avent naturalfles wel aan voor baby’tjes die van borst naar fles overgaan. Het is een goede fles om te wennen, maar daarna kun je dus volgens haar beter overstappen naar een andere fles. Zij stapte over naar de fles van Kruidvat en is daar heel tevreden over. De speen op de Kruidvatflessen wordt plat in de mond tijdens het zuigen en zo hapt je baby geen lucht meer. Wel moet je dan af en toe even de fles uit het mondje halen om weer lucht in de fles te laten.

3. Mixen met spenen en flessen

Je kunt overigens ook mixen en matchen met spenen en flessen. Zo past de Etos 1-2-3 speen (véél goedkoper dan de 1-2-3 speen van Difrax) op de Difrax wide fles en op de Hemafles. Nu Roan ook een papfles krijgt, is het helemaal gemix en gedoe: hij krijgt het eerste deel van de papfles met een normale widespeen waarvan we het gaatje groter hebben gemaakt met een mesje (kruisje zetten) en als de pap te dik wordt, draaien we er de 1-2-3 speen van de Etos op. Standje 1 is namelijk al erg groot voor Roan en als hij daarmee dunne pap drinkt, verslikt hij zich en loopt alle pap over z’n kin en wangen.

4. Temperatuur van de flesvoeding

De temperatuur van de flesvoeding zou zo rond lichaamstemperatuur moeten zijn. Dat is best veel gedoe, bijvoorbeeld onderweg, met magnetron, thermosfles of flessenwarmer. Maar wat blijkt: Roan drinkt ook z’n fles wat minder warm. Niet ijskoud, maar lauwig. Dit komt waarschijnlijk omdat hij nooit direct uit de borst heeft gedronken en dus niet gewend is aan een constante temperatuur van 37 graden. Hij weet niet beter. Maak je dus geen zorgen als de fles een keer minder warm is, wie weet drinkt je baby het gewoon op!

5. Van borst- naar flesvoeding

Wil je overstappen van borst- naar flesvoeding, dan vind je overal op internet afbouwschema’s, maar misschien heb je hier specifieke vragen over. Ook is er een kans dat je het mentaal niet goed trekt, die overstap, het afscheid nemen. Op de Facebookpagina Van borst naar fles en nu? kun je steun krijgen van mede-moeders en al je vragen kwijt.

flesvoeding

6. Poedertorentjes

Je hebt van die poedertorentjes voor onderweg. Die gebruiken wij ook thuis. Zeker nu we er ook nog johannesbroodpitmeel bij doen, is dat heel handig. Als een baby honger heeft en je bent nog lang bezig met het maken van de fles, is een schreeuwende baby niet goed voor je gemoedstoestand. Poedertjes klaar hebben staan, scheelt tijd!

7. Eigen merk

Eigen merk flesvoeding van bijvoorbeeld Etos, AH of Kruidvat is net zo goed als de dure merken zoals Nutrilon. Je bespaart er geld mee en ze zijn niet zo bizar snel uitverkocht als de Nutrilon. Ook mag je er meer tegelijk van kopen. Scheelt weer tijd! Voel je je fijner bij het geven van merkvoeding? Ook goed! Luister naar je moedergevoel en doe waar je je goed bij voelt!

8. Flesvoeding op verzoek

Je kunt flesvoeding via een schema geven, maar ook op verzoek. Op verzoek geven met de fles is steeds weer opnieuw zoeken, maar wij vinden het heel prettig. Een schema biedt houvast en zekerheid (groot voordeel!), maar het kan je af en toe ‘problemen’ geven als je baby ein-de-lijk lekker ligt te slapen en je volgens het schema alweer de fles moet geven. Doe wat jij en je baby het fijnst vinden!

9. Hechting bij flesvoeding

Maak je geen zorgen over de hechting. Er zijn zat andere manieren om te hechten met je baby, daar hoef je niet per se borstvoeding voor te geven. Denk aan dragen in de draagdoek, knuffelen, huid op huid contact, gewoon veel tijd samen doorbrengen. Wij hebben allemaal keurig gehechte kindjes 🙂

10. Dikke of dunne fles

Denk na of je een dikke of dunne fles wilt. Wij hebben per toeval allemaal brede flessen en dat is best prima hier, omdat Roan z’n fles vooral plat liggend drinkt. Maar zoals een vriendin aangeeft: een dikke fles is onhandig als je je baby op de arm voedt, omdat je de fles totaal verticaal moet houden om te voeden tot de laatste druppel. Dan slikt je baby snel lucht in. Dunne flessen (smal en lang) zijn wat haar betreft praktischer en geven minder risico op luchthappen en krampjes.

Dan nog iets anders… De borst- versus flesdiscussie ligt erg gevoelig. Iedere moeder heeft een mening en sommigen geven hierover heftige (en onaardige) reacties op social media. Dat wil ik niet. Iedere kersverse moeder krijgt al genoeg voor haar kiezen en iedere moeder is zo nu en dan onzeker. Laat iedereen dus in haar waarde, respecteer de keuze (als het al een keuze is) van de ander en steun elkaar met hulp en advies.

Dat geldt ook voor de hierboven genoemde tips. Dit zijn de ervaringen van mij en een aantal vriendinnen. We dwingen niets op. We delen alleen onze ervaringen, zodat we misschien een moeder kunnen helpen. Ben je het niet met een tip eens of heb je inhoudelijke toevoegingen of opmerkingen? Laat het in de comments weten, alle reacties zijn van harte welkom, maar hou het netjes.