Vorige week vertrokken we met auto, baby en peuter naar Zwitserland. Voor het eerst op vakantie als gezin van vier en het was meteen flink aanpoten. Onze peuter Roan heeft namelijk 4 keer gespuugd en baby Evi (3 maanden) was koortsig van de waterpokken. Gelukkig hielp een paracetamol bij Evi goed, maar dat spugen van Roan? Het arme prutske, wat een gedoe is dat!

Kind compleet onder, autostoel helemaal vies, auto stinkt… Bah bah. Maar goed, we hebben het overleefd en als ik zo terugkijk op onze autoreis kan ik wel concluderen dat we erg relaxt waren. Ga je binnenkort op autovakantie met kleine kinderen? Dan heb ik een paar tips voor je om het allemaal zo relaxt mogelijk te houden.

1. Op het laatste moment inpakken

De standaard tip is om je vertrek goed voor te bereiden door een dag voor vertrek al in te pakken. Dit werkt bij ons niet. Daarom: pak de bagage op het laatste moment in. Veel van wat je meeneemt gebruik je namelijk nog tot vlak voor vertrek. Hoe irritant is het om een dag van te voren alles keurig in te pakken om daarna steeds weer spullen op te moeten zoeken?

Maak een gedetailleerde inpaklijst

Een dag voor vertrek draai ik de laatste wasjes, zodat het overgrote deel schoon in de kast ligt. Ik maak een uitgebreide en zeer gedetailleerde inpaklijst. Die lijst laat ik ook aan Joost zien, want meestal komt hij nog wel met goede toevoegingen. Op de lijst ‘sorteer’ ik alles op basis van de tas, koffer of kist waar het in moet (denk aan: tas met laptop, kist met kinderkleertjes, luiertas met flesvoeding etc).

Op de ochtend van ons vertrek raus ik in een uur door het huis om alles in te pakken. Hierbij is het wel handig dat rondrennende peuters even worden vastgesnoerd. Of, als dit tegen je principes ingaat, zorg dat de andere ouder even de entertainpet op zet.

Als ik alles heb ingepakt, gooit Joost het spul in de auto. Dan is het kinderen inladen en vertrekken.

2. Rustig vertrekken op een “menselijk” tijdstip

Ken je die mensen die midden in de nacht het hele gezin uit bed trommelen om dan te vertrekken? Want dan ben je zo lekker vroeg op de bestemming… Ja dat wel, maar papa en mama zijn gesloopt, als je kind gaat kotsen sta je diep in de nacht bij een verlaten tankstation de boel uit te mesten en met een beetje pech zijn je kids ook gesloopt (en dus chagrijnig).

Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn ouders dit wel altijd deden bij mij en m’n zusje. Mijn ouders zijn nachtbrakers; doorhaaltypes die na middernacht juist energie krijgen. Zij schoven ons zo rond 11 uur ’s avonds slapend in de auto.

Dit was trouwens wel in de tijd dat autogordels op de achterbank voor mietjes waren, dus wij lagen prinsheerlijk te tukken op de achterbank. M’n zusje en ik werden dan ook pas de volgende ochtend in Zwitserland of Zuid-Frankrijk wakker. Mijn ouders waren wel moe die dag, maar het zijn gewoon echte bikkels, want ik heb hier nooit iets van gemerkt.

’s Middags vertrekken

Ik ben zelf van het zwakkere soort. Ik ben nachtblind en heb een ergerlijke vorm van rijangst ontwikkeld. Joost is dus de enige chauffeur en hij is ook niet zo van het doorhalen.

Dus wij vertrokken zo rond half 1 ’s middags nadat we rustig hadden ingepakt en Joost 6 koppen koffie op had. We kwamen om 11 uur ’s avonds op de bestemming aan. Prima tijdstip!

Joost pakte twee bedjes en het overnachtingskoffertje (zie hieronder) uit de auto en baby en peuter konden zo hun bed in.

Zijn jij en je partner wel nachtbrakers of vroege vogels? Vooral vroeg vertrekken! Maar ben je dit niet? Verzet je er dan niet tegen en vertrek op een voor jou menselijk tijdstip!

3. Pak een overnachtingskoffertje in

Pak een koffertje of tas in voor een eventuele overnachting. Zet dit koffertje ook binnen handbereik in de auto. Als er iets gebeurt onderweg (auto start niet meer waardoor je met het hele gezin in Luxemburg city moet overnachten, echt gebeurt!), je door files of slecht weer langzaam vooruit komt, of omdat je helemaal klaar bent met dat geruzie op de achterbank: dan stop je gewoon voor een overnachting!

Vakantiegevoel

Ga op een willekeurige plek de snelweg af. Bij plaatsnamen zoals Amnéville, Beze en Châtillon-sur-Seine. Daar krijg je toch spontaan een vakantiegevoel van? Zoek een hotel, vraag het even bij de bakker ofzo, en combineer je overnachting met lekker rondwandelen in de buurt. Kunnen de kleintjes meteen hun energie kwijt.

En dit koffertje is ook handig als je compleet gesloopt aankomt op je bestemming. Je hoeft allereerst alleen dit koffertje uit de auto te halen, omdat hier alle benodigheden voor de nacht in zit. Als je dan hernieuwde energie hebt, kun je de rest van de auto uitpakken.

Voor vertrek hotels opzoeken

Niet zo van het op de bonnefooi een hotel zoeken? Kijk voor vertrek op Google Maps waar je net over de helft bent. Bel of mail enkele hotels en vraag of er plek is. Zo heb je de vrijheid om door te rijden als alles goed gaat, maar weet je zeker dat er een hotel is waar je terechtkan als het tegenzit.

Autovakantie met kleine kinderen

Even een selfie maken! Beide kids slapen, woop woop!

4. Jij en je partner moeten samenwerken

Een autovakantie met baby en peuter wordt alleen een succes als beide ouders een beetje meewerken. Het wordt ‘vakantie’ genoemd,  maar het is er wel eentje waar alles in het teken van de kinderen staat. Samenwerken dus!

Toen Roan 60 kilometer van onze home base z’n yoghurt en eierkoek uitspuugde, keken Joost en ik elkaar wel even bedenkelijk aan. “We kunnen nog omdraaien”, zei ik, maar opgeven is niet onze stijl.

Bij het eerste benzinestation parkeerde Joost de auto zo dicht mogelijk bij de toiletten. Alsof we dit al 88 keer hadden meegemaakt (wat dus niet zo is), gingen Joost en ik aan de slag. Met een shitload aan papieren zakdoekjes en billendoekjes ruimde Joost de meeste kots op. Ik ging ondertussen in het overnachtingskoffertje op zoek naar schone kleertjes. Joost ging vervolgens naar binnen om hem te poetsen en te verschonen. Ik ontfermde me over Evi, die inmiddels een fles en schone luier wilde.

Echt heel prettig voor m’n rug (ik heb last van bekkeninstabiliteit) was het niet, maar zonder stress waren zowel baby als peuter na een half uur weer uitermate tevreden. Teamwork hè!

En we werden hier erg geroutineerd in, want Roan spuugde daarna nog drie keer.

Het bleek overigens geen wagenziekte te zijn, want hij heeft op bestemming ook nog een paar keer overgegeven. De wasmachine draait overuren hier.

Andere tips voor een fijne autovakantie met baby en peuter

Dan nog een paar andere kleine tips:

  • Stop regelmatig, zodat vooral je peuter even wat energie kwijt kan (was bij ons niet echt nodig, want Roan had 0 energie).
  • Neem genoeg eten en drinken mee en houd dit ook binnen handbereik.
  • Zorg voor wat entertainment voor de peuter (boekje, filmpje, speeltje).
  • Laat je baby bij het verschonen wat langer op het verschoonkussen liggen, zodat hij even kan strekken en trappelen.
  • Gebruik een zonnescherm, zodat je kids beter slapen. Wij hangen een gekleurde hydrofiele doek voor het raam.
  • Tot slot: neem heel veel, nee echt heeeeeeeel erg veel billendoekjes mee. En zakdoekjes en plastic zakjes. Want je weet nooit hoeveel keer je baby en peuter gaan spugen.

Bloggen is een dure hobby, daarom heb ik affiliate links geplaatst. Affili wat?