6 x waarom rondreizen met kinderen in een caravan een uitstekend idee is

Twijfel je nog of rondreizen met een caravan iets voor jou en je gezin is? Die twijfels snap ik helemaal! Toen we in 2015 met een baby van 10 maanden op reis vertrokken, was ik natuurlijk ook zenuwachtig. Joost had amper ervaring met het rijden met zo’n grote caravan, we wisten nog helemaal niet hoe we plaats onafhankelijk geld gingen verdienen en het was maar afwachten of Roan het allemaal wel leuk zou vinden. Alles viel enorm mee! Sterker nog, het beviel zo goed dat we binnenkort opnieuw vertrekken.

Ik geef je 6 redenen waarom lang rondreizen met een caravan een uitstekend idee is, zeker met (kleine) kinderen.

1. Reizen met een caravan is flexibel

Je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Reserveer je een AirBnB, dan is het maar afwachten of het appartement voldoet aan je verwachtingen. Heb je pech, dan zit je een tijd op een k.u.t. plek. Of andersom: het is er zo leuk, je wilt eigenlijk langer blijven. Dat kan niet, want de volgende reizigers staan al klaar om in te trekken. En jij hebt waarschijnlijk ook je volgende bestemming al gereserveerd.

Met een caravan breek je de boel zo af. Luidruchtige buren, slechte WiFi, alleen maar regen, een vies zwembad of geen leuke speeltuin voor de kinderen? No worries, de volgende dag rij je gewoon weer verder.

2. Caravan biedt stabiliteit op reis

Het aller-, aller-, allergrootste voordeel van een caravan – vind ik – is de stabiliteit die het onze kleine kids biedt. Een keer een andere slaapplek is niet erg. Als je met je gezin op vakantie gaat, verblijf je ook een week of twee op een andere plek. Maar wij wisselen veel vaker van plek. Om je een idee te geven: de vorige keer hebben we zes maanden gereisd en verbleven we op 25 verschillende campings.

Steeds weer wennen aan een nieuwe AirBnB, een nieuw bed (of het campingbedje in een nieuwe kamer), dat leek ons niet handig. Nu hebben ze hun eigen bedje in de caravan en waar we ook staan, dit bedje blijft hetzelfde.

Roan (hier 13 maanden) helpt met het opzetten van de voortent @ Camping Mar Azul in Andalusie

Roan (hier 13 maanden) helpt met het opzetten van de voortent @ Camping Mar Azul in Andalusie

3. Onze caravan is peuterproof

Verblijf je in appartementen, hotels en AirBnB’s, dan is het iedere keer afwachten of je accommodatie baby- en peuterproof is. Wij verbleven vorig jaar in een appartement in Benalmadena en die was gelukkig erg leeg. Voor we Roan er los lieten, hoefden we weinig aan te passen – op die ene kamerlamp en vaas na.

In de caravan is alles zo goed als peuterproof. En wat wel gesloopt kan worden, is een grote nee, en dat weet Roan dan ook heel goed (tenminste, als ‘ie een goede bui heeft, het blijft een peuter hè…).

4. Niet uit een koffer leven

Wat ook erg handig is aan een caravan, is dat al je spullen een eigen plekje hebben. Waar we ook zijn, onze kleding, schoenen, pannen, borden, boodschappen, noem maar op, alles heeft een vaste plek. We leven dus niet uit een koffer. En als we gaan verkassen, hoeven we ook geen koffers in te pakken.

De afgelopen weken hebben we in eigen land op diverse plekken gelogeerd. Heel tof, maar ook vermoeiend. Iedere keer weer in- en uitpakken. We draaien onze hand er niet voor om; Joost en ik zijn een geoliede inpakmachine, maar door met een caravan te reizen voorkom je veel gesjouw met koffers en spullen.

5. Veel buiten zijn

Campings zijn geweldig! Dit is heel persoonlijk; ik ken genoeg mensen die nachtmerries krijgen van campings, met vieze toiletten enzo. Maar wij zijn fan. Vieze toiletten zijn we trouwens nergens tegengekomen. Campings zijn tegenwoordig behoorlijk luxe.

Anyway, wij zijn vooral fan van campings omdat het één groot speelparadijs is voor de kinderen. We zijn de hele dag buiten, ook als het ietsje minder goed weer is en je ‘thuis’ al snel binnen blijft. En bijkomend voordeel: van het vele buiten spelen worden kinderen moe en slapen ze goed. Win-win 😉

6. Campings zijn betaalbaar

Nog een belangrijk voordeel van rondreizen met een caravan: je kunt verblijven op goedkope campings. Vergeleken met AirBnB’s en hotels, zijn campings veel goedkoper, zeker in het laag seizoen.

Ik schreef al eens een uitgebreide blog over onze maandelijkse uitgaven. Komende zomer krijgen we te maken met kamperen in het hoogseizoen. We verwachten dan iets duurder uit te zijn, maar het zal nog steeds goedkoper zijn dan verblijven in AirBnB’s of resorts.

Voordelen van een caravan

Heeft een appartement dan geen voordelen? Zeker wel! En de caravan geen nadelen? Absoluut wel!

Toch kiezen we weer voor de caravan, want bovengenoemde 6 redenen wegen voor ons zwaarder dan de nadelen.

Wat vind jij: lijkt het je wat om langere tijd met je gezin rond te reizen in een caravan?

20 Responses

 1. Jeanine
  6 mei 2017
  • Nanouk
   8 mei 2017
 2. Wendy
  8 mei 2017
  • Nanouk
   8 mei 2017
 3. Eva
  9 mei 2017
  • Nanouk
   11 mei 2017
  • Nanouk
   11 mei 2017
 4. Annemarie
  10 mei 2017
  • Nanouk
   11 mei 2017
 5. karlien
  10 mei 2017
  • Nanouk
   11 mei 2017
 6. Ilse
  12 mei 2017
  • Nanouk
   13 mei 2017
 7. Sanne
  20 mei 2017
  • Nanouk
   22 mei 2017
 8. Sofie
  12 juni 2017
  • Nanouk
   12 juni 2017
 9. Jojanneke
  14 juni 2017
  • Nanouk
   14 juni 2017