Twijfel je nog of rondreizen met een caravan of camper iets voor jou en je gezin is? Die twijfels snap ik helemaal! Toen we in 2015 met een baby van 10 maanden vertrokken, was ik natuurlijk ook zenuwachtig. En daar had ik goede redenen voor:

Alles viel enorm mee!

Sterker nog, het beviel zo goed dat we nog steeds aan het rondreizen zijn.

Is met een camper of caravan rondreizen ook iets voor jou? Overweeg je om in appartementen te verblijven?

Ik geef je 6 redenen waarom (full time) reizen met een camper of caravan een uitstekend idee is, zeker met (kleine) kinderen.

1. Stabiliteit op reis

Het aller-, aller-, allergrootste voordeel van reizen met een caravan en camper – vind ik – is de stabiliteit die het onze kleine kids biedt. Een keer een andere slaapplek is niet erg. Als je met je gezin op vakantie gaat, verblijf je ook een week of twee op een andere plek. Maar wij wisselen veel vaker! Om je een idee te geven: we staan gemiddeld twee nachten op dezelfde plek.

Steeds weer wennen aan een nieuwe AirBnB, een nieuw bed (of het campingbedje in een nieuwe kamer), dat leek ons niet handig. Nu hebben ze hun eigen bedje in de camper en waar we ook staan, dit bedje blijft hetzelfde.

2. Flexibel reizen

Je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Reserveer je een AirBnB, dan is het maar afwachten of het appartement voldoet aan je verwachtingen. Heb je pech, dan zit je een tijd op een k.u.t. plek. Of andersom: het is er zo leuk, je wilt eigenlijk langer blijven. Dat kan niet, want de volgende reizigers staan al klaar om in te trekken. En jij hebt waarschijnlijk ook je volgende bestemming al gereserveerd.

Met een caravan of camper breek je de boel zo af. Luidruchtige buren, slechte WiFi, alleen maar regen, een vies zwembad of geen leuke speeltuin voor de kinderen? No worries, de volgende dag rij je gewoon weer verder.

Roan (hier 13 maanden) helpt met het opzetten van de voortent @ Camping Mar Azul in Andalusie

Roan (hier 13 maanden) helpt met het opzetten van de voortent @ Camping Mar Azul in Andalusie

3. Onze caravan en camper zijn peuterproof

Verblijf je in appartementen, hotels en AirBnB’s, dan is het iedere keer afwachten of je accommodatie baby- en peuterproof is. Wij verbleven een keer in een appartement in Benalmadena en die was gelukkig erg leeg (daar had ik ‘m ook op uitgekozen!). Voor we Roan er los lieten, hoefden we weinig aan te passen – op die ene kamerlamp en vaas na.

In de caravan is alles zo goed als peuterproof. En wat wel gesloopt kan worden, is een grote nee, en dat weet Roan dan ook heel goed (tenminste, als ‘ie een goede bui heeft, het blijft een peuter hè…).

En aangezien de camper zelf gebouwd is, is die helemaal op maat en baby- en peuterproof gemaakt.

4. Niet uit een koffer leven

Wat ook erg handig is aan reizen in een caravan of camper, is dat al je spullen een eigen plekje hebben. Waar we ook zijn, onze kleding, schoenen, pannen, borden, boodschappen, noem maar op, alles heeft een vaste plek. We leven dus niet uit een koffer. En als we gaan verkassen, hoeven we ook geen koffers in te pakken.

In Nederland logeren we wel eens bij de opa’s en oma’s. Heel tof, maar ook vermoeiend. Iedere keer weer in- en uitpakken. We draaien onze hand er niet voor om; Joost en ik zijn geoliede inpakmachines, maar door met een caravan of camper te reizen voorkom je veel gesjouw met koffers en spullen.

5. Veel buiten zijn

Met de caravan of camper door Europa reizen betekent heel erg veel buiten zijn. Of we nu op campings staan, of vrij kamperen aan het strand, de kinderen spelen zo ongelooflijk veel buiten.

Campings zijn soms één groot speelparadijs voor de kinderen en ze vinden het geweldig om de speeltuin en het zwembad uit te proberen. Maar ook op het strand en in het bos, waar we ook komen, overal zijn ze aan het spelen.

We zijn de hele dag buiten, ook als het ietsje minder goed weer is en je ‘thuis’ al snel binnen blijft.

Bijkomend voordeel: van het vele buiten spelen worden kinderen moe en slapen ze goed. Win-win 😉

6. Campings zijn betaalbaar

Nog een belangrijk voordeel van rondreizen met een caravan of camper: je kunt verblijven op goedkope campings. Vergeleken met AirBnB’s en hotels, zijn campings veel goedkoper, zeker in het laag seizoen.

Meer weten? Hier vind je een kostenoverzicht van :

In het laagseizoen kun je goedkoop kamperen met de ACSI campingcard. En in het hoogseizoen moet je gewoon wegblijven uit de drukke toeristische gebieden. Wij zaten in de zomer van 2017 in noordwest Frankrijk en daar betaalden we 15 tot 20 euro per nacht voor een camping. Prima te doen toch? Dat gaat je niet lukken aan de Franse Riviera en Spaanse costa’s 😉

Nadelen caravan en camper reizen

Zijn er dan geen nadelen aan het rondtrekken met caravan of camper? Natuurlijk wel!

Allereerst moet je echt wel minimalistisch kunnen leven, en niet vies zijn van typische campingtaferelen. Ben je wat meer een luxe paardje, ga dan alsjeblieft niet met een caravan of camper op reis 😉

Wil je exotische bestemmingen bezoeken, naar Zuidoost-Azië vliegen bijvoorbeeld, dan kun je helaas ook niet met een camper of caravan reizen. Wij vinden dit geen nadeel, omdat er in Europa nog zo ongelooflijk veel te ontdekken valt!

Voor ons wegen de voordelen dan ook gemakkelijk op tegen de nadelen.

Wat vind jij: lijkt het je wat om langere tijd met je gezin rond te reizen in een caravan of camper?

Deze blog heb ik op 19 mei 2018 voor het laatst geüpdate.