Vorig jaar rond deze tijd vertrokken we met het vliegtuig voor 2,5 week naar Bonaire. Niet lang daarna reisden we met onze huge ass caravan naar Spanje en Portugal. En uiteraard ging onze baby met ons mee! Hierop kregen we wisselende reacties. Uiteraard heel veel enthousiaste reacties, maar ook enkele minder leuke.

Inmiddels hebben we ruim een half jaar rondreizen achter de kiezen. Ik stel mezelf dan ook opnieuw de vraag: reizen met baby, is dit een onmogelijke onderneming of juist geweldig? Ik kan mijn antwoord al wel een beetje verklappen… Wij vinden reizen met een baby geweldig! Er is alleen wel een grote MAAR.

Reizen met baby

Roan klautert op de trap van een kerkje in Silves, Portugal.

Redenen om te reizen met een baby

Veel gehoord van ouders met een baby is ‘we wachten met reizen tot hij wat ouder is’. Niet doen! Er zijn namelijk diverse redenen waarom reizen met een baby een prima plan is:

  • Een baby zal nog niet zeuren over de kinderdisco of het animatieteam op de camping.
  • Baby’s kosten weinig (voor vliegen met een baby betaal je bijvoorbeeld maar € 35 terwijl je voor kinderen al de volle pond betaalt).
  • Een baby neem je gemakkelijk mee in een drager of buggy. Grote kans dat je baby dan ook nog lekker wat uurtjes slaapt, terwijl jij en je partner over de boulevard struinen of dat mooie dorp bezichtigen.

Ook veelgehoord: ‘onze baby zal zich niks herinneren van de reis’. Klopt, maar dat geeft niet. Je baby wil namelijk niks liever dan bij jou (en je partner) zijn en dat kan tijdens je reis, 24/7.

Alles is anders

Er is alleen wel één heel belangrijk punt dat bepalend is voor het succes van je reis: je moet accepteren dat alles anders is. Als je zonder kids al veel hebt gereisd, heb je een bepaald beeld van hoe reizen in z’n werk gaat. Je hopt van highlight naar highlight, gaat naar festivals en cafés, bezoekt veel restaurantjes en bepaalt misschien wel last minute waar je heengaat. Je hoeft je immers aan niets of niemand aan te passen. Oké, je eventuele reispartner zal ook een mening hebben over waar jullie heengaan, maar deze persoon is net als jij volwassen en kan – hoop ik – zijn of haar eigen billen afvegen.

Enter de baby… Alles, maar dan ook echt alles, is anders. Dit begint al bij de voorbereiding. Die baby zelf is maar een turf hoog en gooi je zo op je rug in een drager, maar tjonge hoe krijg je al die spullen in je backpack of koffer?!

Hulp nodig? Lees hier ook mijn checklist voor vakantie met baby.

Van slaapkop naar nachtbraker

Is het je gelukt om alle bagage in de backpack te krijgen, dan is het natuurlijk de vraag hoe het reizen met baby ansich zal gaan. Hoe reageert je baby op hitte of kou, op raar eten (als je baby al vast voedsel eet), muggen, een ander bedje? Dat is allemaal afwachten en het kan op reis totaal anders zijn dan thuis.

Roan was (en is) een enorme slaapkop. We konden ons dan ook niet voorstellen dat hij op reis slecht zou slapen. Vliegen met een baby, dachten wij, een eitje! Helaas. Op de heenvlucht naar Bonaire heeft hij geen oog dicht gedaan. Dit waren 11 hele lange uren. En eenmaal daar werd hij iedere nacht twee keer wakker. Nou moet ik eerlijk zeggen dat we ook wel echt verwend zijn met zijn slaapgewoontes, maar daar op Bonaire was het wel even slikken.

Tips over vliegen met baby vind je in mijn blog ‘5 tips voor vliegen met baby die je waarschijnlijk nog niet kent‘.

Slow travel to the max

Op zich allemaal geen probleem. Dat alles anders is, betekent niet dat daarmee je reis een mislukking is. Maar of je nu één week op vakantie gaat of een verre reis met baby gaat maken, ik raad je aan om vooral geen verwachtingen te hebben. Ga mee met de flow van je kind. Misschien is het wat relaxter dan thuis, omdat je tenslotte vakantie hebt, maar het zorgen, verschonen, voeden en de slaapjes gaan gewoon door.

Reizen met baby

Tijdens het wandelen door de duinen van de Zuid-Spaanse streek Doñana even lunchen. Roan krijgt een lekker hapje avocado en gaat daarna een dutje doen in de drager.

Maak ook niet te veel plannen. Te lange reisdagen of meerdere reisdagen achter elkaar zullen jou en je baby opbreken. Slow travel wordt je nieuwe ding. Bekijk per dag hoe het gaat en geniet van hoe je baby de wereld om hem heen ontdekt. Je zult zien dat je de wereld zelf ook anders gaat bekijken. Als je baby geniet van de mooie steentjes en schelpen op het strand, waardeer je dat ook veel meer. Terwijl je er anders waarschijnlijk niet eens naar had gekeken!

Conclusie: reizen met baby is GEWELDIG!

In onze pré-babytijd lag ons reistempo altijd erg hoog. In drie weken vakantie wilden we zoveel mogelijk zien van een land. Lange busreizen, binnenlandse vluchten; na de vakantie moest ik vaak een week bijkomen. Dankzij het reizen met onze baby hebben we het fenomeen slow travel omarmd. Ik hou er van!

Nu moesten wij ook nog een paar uur per dag werken (je leest er in mijn blog ‘Het leven van een digital nomad‘ meer over), maar door ons langzame reistempo was de balans tussen werken, reizen en sightseeing enorm goed. Als je je instelt op een langzamere reiservaring, je accepteert dat de verzorging van de baby gewoon doorgaat, dan is reizen met een baby geweldig!