We maken er geen geheim van dat we weer nieuwe reisplannen hebben. Logisch ook. Nadat we er afgelopen jaar van hebben geproefd, is het moeilijk om die plannen niet te hebben… Maar hoe en wat dan precies?

Een vaag plan

In september 2015 vertrokken we met het idee dat we vanzelf wel een plek tegenkomen waar we willen settlen. En tot die tijd genieten we van het reizen en de dingen die op ons pad komen. Hieraan is niks veranderd.

Maar dit is eigenlijk best een vaag plan.

Uiteraard hebben we wel ideeën over wat we willen doen en zien. Ik ga het een beetje beter uitleggen.

Met de caravan reizen

Een leven in een caravan heeft voor- en nadelen maar nu we twee kindjes hebben wegen de voordelen zoveel zwaarder dan de nadelen. Zo vinden we het belangrijk dat Roan en Evi een vaste slaapplek hebben, zeker nu ze zo klein zijn. De caravan staat dan misschien op diverse plekken, hun bedje blijft hetzelfde.

reizen met baby

Oktober 2015, op een camping bij Haro in Noord-Spanje. Even Roan insmeren met zonnebrandcreme.

Reizen in Europa

Met de caravan blijven we in Europa. Joost en ik hebben ook wel verre reizen gemaakt, naar Cuba, Curaçao en Kaapverdië bijvoorbeeld. En met Roan zijn we ook naar Bonaire geweest. Maar in Europa is nog zoveel moois te ontdekken!

Ook hebben Joost en ik allebei de behoefte om terug te keren naar plekjes die we als kind of tiener hebben bezocht. Zo zijn we vorig jaar naar Torrox Pueblo gegaan, omdat Joost hier mooie vakantieherinneringen aan had. En ik wil graag een keer terug naar Churwalden in Zwitserland, omdat ik hier 30 keer op wintersport ben geweest (je denkt dat ik overdrijf, maar nee, dit komt aardig in de buurt van het aantal weken dat we daar zijn gaan skiën).

Geld verdienen

Vorig jaar vertrokken we zonder inkomsten, maar we hadden uiteraard wel spaargeld. Tijdens onze reis werkten Joost en ik hard aan het opzetten van ons eigen bedrijf, maar we verdienden hier nog niks mee. Joost heeft inmiddels een locatie onafhankelijke job in loondienst en ik ben vol overgave bezig met het uitbreiden van m’n freelance inkomsten.

Als we nu weer vertrekken, willen we niet interen op ons spaargeld, maar onze maandelijkse kosten betalen van onze inkomsten.

Workaway en WWOOF

Joost vindt zelfvoorzienendheid, off the grid leven en duurzaam bouwen enorm interessant. Serieus, als ik hem z’n gang laat gaan, kan hij hier 24/7 over praten. Ik moet hem dan ook regelmatig afremmen als ‘ie weer eens begint over een aquaponic, eartship en straw house…

Omdat ik het niet zie zitten om in the middle of nowhere in een door Joost gebouwde lemen hut te zitten, willen we gaan wwoofen en workawayen. Zo ervaart Joost hoe het is om hier zelf mee aan de slag te gaan, in plaats van erover online te lezen.

Uiteraard gaan we op zoek naar kindvriendelijke plekken. Gelukkig zijn er veel gezinnen die ook rondreizende families verwelkomen.

Communities en andere reizende gezinnen opzoeken

Dat er duizenden andere gezinnen zijn die rondreizen zoals wij dat deden, wisten we niet. Net zoals we niet wisten dat mensen die reizend werken bekend staan als digital nomads. Inmiddels hebben we contact met andere reizende gezinnen, zijn we lid van tig Facebook groepen met nomadic families en weten we dat we overal in de wereld reizende families kunnen opzoeken. Dat gaan we dan ook zeker doen!

We hebben al ervaring

Onze plannen klinken waarschijnlijk erg ambitieus. En dat zijn ze ook. Met twee kindjes op pad, voor onbepaalde tijd werken en reizen, tja, het is niet niets. Maar omdat we het vorig jaar al een half jaar hebben gedaan, weten we dat het kan.

Dit is dan ook eigenlijk het allergrootste verschil: vorige zomer wisten we niet wat ons te wachten stond toen we vertrokken, nu weten we dit heel goed. Natuurlijk zullen bepaalde dingen anders zijn (hallo, 2 kids ipv 1 😯 ), maar het reizen met een caravan en het reizen met werken combineren, is inmiddels niet meer helemaal nieuw.

Voorwaarden voor vertrek

Er zijn echter wel een paar mitsen en maren voor we vertrekken.

1. Mijn rug moet vrijwel volledig hersteld zijn. Voor wie het gemist heeft; ik heb enorme last van bekkeninstabiliteit. Inmiddels is Evi 7 weken en loop ik ook al 7 weken zonder krukken. Een enorme vooruitgang en als deze lijn zich voorzet, komt het vast goed.

2. Mijn freelance inkomen moet voldoende zijn om onze vaste lasten te kunnen betalen. En als je mijn blog vaker leest, weet je precies hoeveel dit is  😉

3. We moeten betrouwbare huurders vinden voor ons huis. Aangezien we inmiddels weten hoe moeilijk het is om opnieuw een huis te vinden, houden we (voorlopig) ons koophuis aan. Om de kosten te dekken willen we het wel verhuren.

Wel of niet online zetten?

Ik liep al een tijdje met het idee voor deze blog in m’n hoofd rond. Uiteindelijk ben ik het gaan typen om ons plan voor mezelf op een rijtje te zetten. Maar ik vind het spannend om dit te publiceren. Onze plannen zijn ambitieus en niet bepaald mainstream. Dat kan voor aparte reacties zorgen.

Ook zitten er een boel mitsen en maren aan vast waarvan ik verwacht dat menig lezer denkt ‘hu, doe ff normaal joh’.

En er is natuurlijk altijd een kans dat het allemaal niet lukt. Dat mijn rug onvoldoende herstelt bijvoorbeeld of dat ik onvoldoende inkomsten krijg… Hoe gênant zou het wel niet zijn als we uiteindelijk de stekker uit ons plan moeten trekken 😕 Dan voelt het enorm als falen!

Droom groot of droom niet!

Toch druk ik zo wel op de publiceren knop. Door open te zijn over onze plannen inspireer ik anderen misschien ook wel om groots te dromen. Het hebben van grote en wilde plannen is namelijk niet erg; door hard te werken lukt het vast om dromen werkelijkheid te maken. Tenminste, dat hoop ik 🙂

Wat is jouw grote plan voor 2017?