Roan is 20 maanden en slaapt nog steeds bij ons op de kamer. Het is me toch een partij schandalig hè 😉 Ik stond er nooit bij stil dat dit ‘apart’ zou zijn, maar ik kwam laatst – geloof via Twitter of een Facebookgroep – op deze blog van Everyday Life terecht: ‘Slaapt ‘ie nou nog bij jullie op de kamer?‘. Uiteraard moest ik dit even lezen. Blijkbaar krijgt deze mamablogger regelmatig vragen hierover en stuit ze op heel wat onbegrip. Wij gelukkig niet, maar misschien komt dat na het publiceren van deze blog 😉

Waarom slaapt onze dreumes nog bij ons op de kamer?

Eigenlijk is er een hele goede reden waarom Roan nog bij ons op de kamer slaapt. We slapen namelijk (nog steeds) met z’n drietjes in de caravan. In de zomer van 2015 hadden we ons huis verkocht, waarna we een caravan kochten en naar o.a. Spanje vertrokken. Inmiddels zijn we terug in Nederland. De caravan staat op de oprit van mijn ouders en daar slapen we nog steeds in met z’n drietjes.

wanneer baby op eigen slaapkamer

Roan is net wakker van z’n middagdut (die hij ook in de caravan doet).

Samen slapen gaat prima

Roan is een goede slaper (afkloppen!). Hij wordt soms wel wakker ’s nachts, van een nachtmerrie of omdat hij denkt dat het ochtend is bijvoorbeeld. Maar meestal valt hij uit zichzelf weer in slaap. Lukt dat niet, dan is het voldoende als Joost of ik zachtjes zeggen ‘ssst het is nog vroeg, ga maar weer slapen’. Hij nestelt zich dan weer in een hoekje van z’n bedje – inmiddels zegt hij ook het woordje ‘slapen’ na – en gaat slapen.

Ik word wel wakker van ieder zuchtje. Dat zal wel moeder-eigen zijn, want Joost slaapt overal doorheen. Dat wakker worden vind ik niet zo erg. Ik hoef ’s ochtends niet de deur uit en ik maak ook geen lange, intensieve kantoordagen. Voor m’n gevoel krijg ik voldoende slaap en ik vind het ook wel een geruststelling om hem af en toe te horen (gelukkig, hij ademt nog).

Wat doe ik dan wel op een dag? Je leest het in mijn blog ‘Thuisblijfmoeder en thuiswerken: mijn plan voor de komende maanden‘. 

Straks heeft Roan wel weer een aparte slaapkamer

Voor ons vertrek hadden we dus nog gewoon een huis. De eerste drie maanden na zijn geboorte sliep hij bij ons op de kamer in een co-sleeper, maar hij had er geen enkel probleem mee om daarna op z’n eigen kamertje te slapen. Ook de overgang van zijn eigen kamer naar de caravan ging zonder problemen.

Straks wonen we hopelijk weer in een huis (hierover volgt nog een update als het definitief is). Dan krijgt Roan een eigen slaapkamer en komt baby 2 bij ons op de kamer in de co-sleeper. Ik ben erg benieuwd hoe Roan het gaat vinden om na ruim een jaar weer apart te slapen. Komt hij dan gemakkelijk in slaap, zoals nu? Valt hij dan ook weer uit zichzelf in slaap als hij ’s nachts wakker wordt of wacht hij tot hij onze geruststellende stem hoort?

De try-out ging volledig mis…

We hebben laatst een keer ergens gelogeerd waar ook een aparte babykamer was. Hij wilde daar echter absoluut niet slapen, dus we hebben een campingbedje naast ons logeerbed gezet. Binnen no time was ‘ie vertrokken naar dromenland, terwijl wij nog niet eens in dat bed lagen! Blijkbaar is een grotemensenbed in de buurt al voldoende om Roan in slaap te krijgen.

En mocht het echt niet lukken, dan zetten we wel weer het campingbedje bij ons op de kamer. Dat zou wat zijn: een huis met meerdere slaapkamers en dan toch nog met z’n 4-tjes op één slaapkamer. Ach, als het grut maar slaapt, dan zijn deze mama en papa blij 🙂

Slapen jullie ook op één kamer of slaapt je baby of peuter op een eigen slaapkamer? Ging dit zonder problemen?