Ik had nooit een sprookjesachtig prinsessenbeeld van hoe ik zou trouwen. Sterker nog, Joost en ik waren het er al snel over eens dat trouwen wat ons betreft onzin is; geldverspilling, onze liefde is er gewoon, ook zonder een bruiloft. Maar toen kochten we een huis op Joost z’n naam en was ik in verwachting van Roan. Wat als er iets gebeurd met Joost? Goh, die notaris is duur zeg. Even een samenlevingscontract en testament regelen en je bent bijna duizend euro kwijt.

Joh, zullen we dan maar trouwen?

Joost was aan het thuiswerken en ik was voor m’n masterclass bezig. Zo zaten we op een doorsnee dinsdagochtend aan de keukentafel, allebei met onze laptop voor de neus. ‘Trouwen kan op maandagochtend gratis en dan is alles in één keer geregeld’, zei ik. ‘Oh, handig!’, reageerde Joost, terwijl hij nog even een mailtje van z’n werk doorlas.

Ik belde het gemeentehuis. 28 juli was de eerst volgende maandag die beschikbaar was. We moesten wel in ondertrouw, vertelde de medewerker. ‘Moet dat echt?’, vroeg ik. Ondertussen googlede ik ‘ondertrouw’, wist ik veel wat dat was. Oké, ook die datum werd geprikt. ‘Wilt u een trouwboekje?’, vroeg de dame. Ook dat googlede ik even. Vooral voor emotionele waarde en geen officieel document, las ik online. ‘Nee, laat dat trouwboekje maar zitten’.

Trouwen in spijkerbroek

Daarna stuurden we een mailtje naar onze zusjes, of ze getuigen wilden zijn, en een mailtje naar onze ouders of ze de 28e ’s ochtends om half tien bij het gemeentehuis wilden aantreden. ‘Moet ik een net pak aan?’ was de vraag van vader en schoonvader. ‘Nee joh, Joost gaat in spijkerbroek, dus kom vooral niet in pak!’ antwoordde ik.

De ondertrouw stelde niks voor. Om 11 uur ’s ochtends zaten we aan de balie waar je ook je rijbewijs ophaalt en plaatsten onze handtekening onder een formulier. De medewerker feliciteerde ons. ‘Gaan jullie nog iets leuks doen om het te vieren?’, vroeg ze blij. Ik keek een beetje verbaasd en hield de boodschappentas omhoog. ‘We gaan naar de appie’, zei ik.

trouwen

De speech van de ambtenaar

Vroeg opstaan en toch maar ringen gekocht

Daar stonden we dan, precies een jaar geleden op maandagochtend om half 10. Het trouwen zelf was vooral heel vroeg. Mijn vader – totaal geen ochtendmens – had al gezegd dat hij zich misschien zou verslapen. Natuurlijk deed ‘ie dat niet 🙂 Ook wij vonden het erg vroeg. We hadden nog geen baby in huis en voor half 8 opstaan was nog niet ons ding. Gelukkig werkte m’n misselijkheid een keertje mee en ben ik zonder te kotsen bij het gemeentehuis aangekomen.

We wilden eerst niet eens ringen doen, maar ik had Joost overgehaald om wel een keertje te kijken bij de Siebel. Daar vonden we een setje ringen voor iets van € 100. Joost vond de ring erg mooi bij me staan en ging akkoord. Hij wist nog niet zeker of hij zelf wel zijn ring wilde dragen, maar een jaar later heeft hij ‘m nog steeds om. Hij is er dus aan gewend!

trouwen

Ringentijd! M’n Prenataljurkje bleek ook een borstvoedingsopening te hebben… Dat zag ik pas later op de foto. Tja, ziet er niet uit, maar eigenlijk past het wel bij onze eenvoudige bruiloft 🙂 Een ander laat haar droomjurk helemaal opmeten en ik ga met een spleetje op m’n tiet trouwen…

In een Prenataljurkje uit de sale trouwen

En daar stonden we dan. Joost in z’n spijkerbroek met overhemd, ik in m’n Prenataljurkje uit de sale en ballerina’s eronder. Een ambtenaar kwam een verhaaltje vertellen. Ze kende ons niet, maar het was een mooie speech! Erg knap vond ik dat!

Na het praatje kwam het ja-woord, we schoven de ringen om, zetten een handtekening en dat was dat. Daarna gingen we bij ons thuis lunchen. Heel gezellig! Toen de fam weer naar huis was, heb ik nog een paar uurtjes voor m’n stage gewerkt.

Totale kosten van onze bruiloft: € 270

Uiteindelijk kostte onze bruiloft ongeveer € 270: € 70 voor de raadzaal (kan ook gratis aan de balie, maar dan mag je alleen je getuigen meenemen), € 100 voor de ringen, € 40 voor mijn jurkje en iets van € 60 voor de boodschappen bij de Lidl.

Ik begrijp dat niet iedereen zich happy zou voelen bij zo’n simpele bruiloft, maar voor ons was dit perfect! Hoe was jouw bruiloft of droom je van een grote bruiloft met alles erop en eraan?