De afgelopen weken waren we in het zuidwesten van Portugal. We crossten heen en weer in het gebied rond Aljezur, Sagres en Lagos en genoten van de prachtige strandjes. Maar we hadden hier ook een doel! Op Workaway.net zagen we dat in deze regio veel gezinnen ‘off the grid’ leven en daar wilden we graag meer over weten.

Joost was vooral erg benieuwd naar het zelfvoorzienend leven, het bouwen van een strohuis en hoe het werkt met het hosten van Workawayers (vrijwilligers die circa 25 uur per week bij een ‘host’ werken in ruil voor eten en onderdak). Ik was vooral benieuwd naar hoe het leven op zo’n afgelegen plek is. Gelukkig kregen we enthousiaste reacties op de vraag of we op de koffie mochten komen, dus zo kwam het dat wij de hobbelige toegangswegen naar Ton en Anne en Chris en Roos insloegen.

Off the grid met peuter en baby

Ton en Anne wonen met hun dochter (3) en zoon (1) in de buurt van Aljezur. In maart 2017 verhuisden ze met een camper en twee grote legertenten naar hun eigen stuk grond van maar liefst 10 hectare.

We hebben één nacht op hun terrein gestaan en we kregen hierdoor een idee van hoe hun leven is. Ze werken hard en runnen hun stuk grond met Workawayers als een bedrijf. Ton is iedere dag aan het bouwen en klussen met de vrijwilligers, en Anne werkt ’s ochtends voor haar eigen (online) bedrijf. Dit is hun bron van inkomen. Workawayers helpen ook in het huishouden en met de opvang van hun kinderen. Peuter Kiki gaat naar een Portugese school in het dorp verderop. Ze wordt met een schoolbusje opgehaald en weer thuis gebracht.

Off the grid wonen in Portugal

Ton en Anne hebben een stuk grond van 10 hectare gekocht 😮 Op deze foto zie je een klein deel hiervan met in het midden de legertent waarin ze wonen. Workawayers en de ouders van Ton verblijven in tenten en een camper.

Off the grid leven in een legertent

De legertent waar overdag en ’s avonds in geleefd wordt. Workawayer Bethany heeft vandaag ‘huishouddienst’ en maakt de lunch klaar. De was hangt te drogen naast de houtkachel.

Off the grid leven en vriendjes maken

Roan en dochtertje Kiki zijn vanaf het eerste moment dikke vriendjes! Ze hebben de hele dag over het terrein gezworven.

Off the grid leven met Workawayers

Workawayers maken een geul voor de afvoer van regenwater.

Strohuis bouwen in Portugal

Via onze eigen website Huisoppas Europa kwamen we in contact met Chris en Roos. Ze woonden eerst jaren op Curaçao, maar besloten van Portugal hun nieuwe thuis te maken. Ze hebben met hulp van vrienden en familie hun eigen strohuis in de buurt van Odemira gebouwd.

Op Curaçao verhuren ze een aantal appartementen. Dit is hun bron van inkomsten.

Strohuis op palen

Het strohuis van Roos en Chris staat op palen.

Rond strohuis met loft

Het strohuis is rond en heeft geen kamers, maar wel een echte loft!

Strohuis bouwen en off the grid leven in Portugal

Wandelen in de ‘tuin’ van Chris en Roos, prachtig uitzicht!

Strohuis in Portugal

Roos had heerlijke soep gemaakt, gezelligheid in het strohuis

Zelfvoorzienend en in de natuur leven

We waren bij beide erg onder de indruk van de mooie omgeving. Je kunt door de groene heuvels wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Er is rust en ruimte.

Op dit moment zijn ze beide deels zelfvoorzienend. Ze hebben eigen water en elektriciteit met aggregaat en zonnepanelen. Ze hebben een moestuin, maar daarnaast moeten ze wel nog boodschappen doen bij de supermarkt.

Ook het (deels) zelfvoorzienend leven, midden in de natuur, spreekt ons erg aan. Daarnaast vonden we het ronde strohuis van Roos en Chris geweldig, vooral door de sfeer die zo’n huis uitstraalt.

We hebben nog geen concrete plannen, maar we hebben enorm veel inspiratie opgedaan tijdens onze ontmoetingen met Ton, Anne, Chris en Roos. Ook is een groot deel van onze vragen beantwoord.

Wie weet, ooit in de toekomst, kopen we ook een stuk grond. Misschien in Portugal, misschien ergens anders. Voorlopig gaat onze ontdekkingstocht nog even door 🙂