You’re the youngest birdwatcher I’ve ever met!, zei een bejaarde vogelaar tegen Roan. Parque Nacional de Monfragüe staat vooral bekend om de gieren die je er kunt spotten. We kwamen er dan ook veel vogelaars tegen. We hebben de beste man maar niet verteld dat Roan de gehele rit had geslapen en hij toevallig net 10 minuutjes wakker was om een paar gieren te bekijken, vlak voor we het park weer verlieten…

Is gieren spotten niet je favo bezigheid? De mijne ook niet, maar ondanks dat ik helemaal niks met gieren heb, vond ik het een geweldig mooi park!

Parc National Monfragüe

Roan is 10 minuten wakker geweest en als een magneet trok ‘ie direct een bejaarde aan

Met de auto kun je het hele park bekijken. Helaas is het rijden van een rondje niet mogelijk. Midden in het park is een t-splitsing en er zijn dus drie wegen die door het park lopen. Om alles te zien moet je heen en weer rijden.

Langs de weg zijn diverse miradores; plekken met een prachtig uitzicht over de Río Tajo (beter bekend als de Taag), enorme rotswanden vol gieren en bossen vol herten.

Parque Nacional de Monfragüe

Prachtig uitzicht hè 🙂

Een deel van het park leek wel in aanbouw. We vonden dat erg vreemd voor een nationaal park, maar Joost had tijdens zijn tocht met de gids geleerd dat dit komt doordat er vroeger eucalyptusbomen stonden.

De overheid wilde in de jaren ’70 het park gebruiken voor de papierindustrie. Natuurorganisaties staken hier later een stokje voor. De eucalyptusbomen zijn weggehaald en vervangen door steeneik en kurkeik, de bomen die authentiek zijn voor deze streek.

Parque Nacional de Monfragüe

Aalscholvers in de Taag

Met een baby is het bezoeken van dit park niet heel boeiend, zeker als je baby niet van autorijden houdt. Roan sliep alleen maar, dus dat ging prima. Maar hij heeft er natuurlijk niet veel van meegekregen zo.

Voor wat oudere kinderen is het leuk om gieren, varkens en hertjes te spotten. Zo kun je er een spelletje van maken en zijn ze waarschijnlijk wel een uurtje zoet.

Parque Nacional de Monfragüe

De hertjes zijn gewend dat er mensen in de buurt zijn, want ze blijven rustig staan als je ze wilt bekijken.

En om de gieren is het veel bezoekers van dit park te doen:

Parque Nacional de Monfragüe

Ze zaten soms met tientallen in de lucht, maar ik vind de foto’s waar er eentje op staat het mooist

Parque Nacional de Monfragüe

Na een uur of anderhalf ben je wel door een groot deel van het park heen gereden. Met de auto het park bekijken is een prima manier als je niet al te veel tijd hebt, maar je kunt ook te voet het park ontdekken! Dat hebben we ook gedaan en is een echte aanrader, ook met kinderen. Je leest over onze wandelingen door Parc Nacional Monfrague meer in een andere blog.