Om me heen hoor en lees ik over gezinnen waar de box vrij snel uit de kamer verdwijnt, terwijl de kindjes nog maar net kunnen kruipen. Wij hebben hier ook zo’n kruipende unit in huis en steeds weer denk ik hoe doen ouders dat zonder babybox?! 

Ik ging dus even bij mezelf na waarom wij wel zweren bij een box in de huiskamer (en straks in de voortent). Er blijken twee redenen te zijn.

1. Omdat we soms onze handen vrij willen hebben

Als ik alleen met Roan thuis ben, is een kruipende baby soms enorm onhandig. Of ronduit gevaarlijk. Natuurlijk hebben we ons huis zo babyproof mogelijk gemaakt, maar er zijn altijd dingen in huis die je niet af kunt schermen of weg kunt halen.

babybox

Hij heeft voor het eerst z’n veel te grote winterjasje aan. Hij lijkt te denken: mama, waar is m’n handje gebleven?!

Vooral vlak voordat we de deur uit gaan, is zo’n babybox ontzettend handig. Dan zet ik Roan er in, kan ik door het huis gaan om de luiertas aan te vullen, mijn spullen te pakken, schoenen aan, jas aan, Roan z’n jas aan, fiets uit de schuur, spullen in de fietstassen… Dat gaat allemaal veel relaxter als Roan niet om m’n benen heen hangt, naar buiten kruipt of de trap op klautert (hij kan sinds een week de trap op, de kleine dondersteen, maar voor die drie weken dat we nog in dit huis wonen, gaan we geen traphekje aanschaffen).

Onze baby vindt het helemaal prima in de box

Roan doet meestal niet moeilijk als ik hem in de box zet. Hij gaat staan en kijkt vanuit de box toe hoe ik heen en weer loop. Heel enthousiast gaat ‘ie dan staan bouncen zoals die ukkies dat doen, alsof hij aanvoelt dat we op pad gaan. Joepie, fietsen!

Oké, soms zet hij ’t op een krijsen, maar dat is maar eventjes. Terwijl ik door het huis vlieg, zeg ik dingen als ‘ik kom zo bij je Roan’ en ‘nog even de fiets pakken, dan kunnen we gaan’. Hij snapt er nog weinig van, maar dat geeft niet. Hij mag best nu al leren dat hij soms even moet wachten, omdat mama en papa bezig zijn. Iets met geduld en een schone zaak.

2. Omdat hij dan zijn eigen plekje heeft om tot rust te komen

Na een flink uur rondkruipen, klauteren en de grote wereld (lees: onze huiskamer) ontdekken, vindt hij het soms heerlijk om rustig in de box te spelen. Met wat speeltjes of voorwerpen vermaakt hij zich dan prima. Soms maar tien minuten, soms ruim een half uur. Zo verkleinen we zijn wereld, maken we het overzichtelijk voor hem en kan hij even tot rust komen. Ik denk dat dit heel belangrijk is voor baby’s (en kleine kinderen).

Ook drinkt hij z’n fles in de box. Zo heeft hij wat minder prikkels en drukte om zich heen en kan hij rustig drinken.

Hebben jullie nog een box in huis?