Als er tussen stellen ruzie is, gaat het bijna altijd over wc’s poetsen, luiers verschonen en er ’s ochtends bij dag en dauw uitgaan omdat de baby huilt.

Ook bij ons zorgt de huishoudelijke taakverdeling en de zorg voor onze baby zo af en toe voor hoog oplopende discussies. Soms kunnen we elkaar wel achter het behang plakken. Zeker als mijn man mijn hormonen er bij betrekt en ik me door die hormonen weer de kast op laat jagen.

Toen ik nog verlof had, kwamen veel zorgtaken op mijn bordje te liggen. Want (jaja) ik was toch thuis en had ‘vrij’ (ahum). Deze discussie was direct opgelost toen ik weer aan het werk ging (‘Zo combineren wij baby en werk‘ en ‘Eén papadag, drie mamadagen‘)

IMG_20150524_124959

Mannen onder elkaar: grote lol!

Ook hielp het mee dat ik door m’n rug weken plat moest. Hoe tegenstrijdig ook, het was wel ergens goed voor, want Joost kreeg hierdoor automatisch meer zorgtaken en ik – heel belangrijk! – moest alles loslaten en het aan hem overlaten. Zo, dat kostte me veel moeite, maar achteraf kan ik concluderen dat het ons goed heeft geholpen om tot de verdeling te komen die we nu hebben.

Joost houdt van koken. Dat is een groot pluspunt. Ik vind er geen bal aan en kan het ook niet goed. Ik ben in staat om zelfs een gekookt ei te verkloten. Hij kookt dus meestal. Ik maak één keer in de week een salade, maar dat is niet echt koken 😉

Joost doet één keer per week voor de hele week boodschappen. Zo fijn! Doordeweeks haal ik bij de Jumbo en Etos nog wat kleine dingen, zoals flesvoeding en koffiebonen. Wandelend met Roan in de wagen vind ik dat altijd een mooi uitstapje.

Joost brengt de vuilniszak, het oud papier en het glas weg. Een echte mannentaak, want ik hoor van meerdere dames dat hun vent dit doet.

Dan het punt waar veel stellen ruzie over hebben: schoonmaken. Wij hebben dit heel simpel opgelost. Een schoonmaakster! We zijn een paar keer verhuisd, dus we moesten steeds op zoek naar een andere dame en het was iedere keer via ikzoekeenschoonmaakster.nl een succes. Aanrader dus! Onze Nancy komt 2 uur per week. De ene week doet ze beneden, de andere week boven. Die € 25 per week is ze dubbel en dwars waard! En wij hebben er nooit meer discussies over 🙂

Als Roan straks gaat kruipen, zullen we tussendoor wat extra moeten stofzuigen, maar ik denk dat dit geen discussie op gaat leveren. Dat vinden we allebei geen probleem namelijk.

Ik doe de was. Dat is sinds de geboorte van Roan een dagtaak, maar eentje die ik met veel plezier doe. Ik word wel lekker zen van het ophangen of opvouwen van de was.

En dan de zorg voor ons hummeltje. Toen hij nog nachtvoedingen kreeg, ging ik vaak al om 21 uur slapen. Joost deed dan de fles van half 12, ging daarna slapen en stond weer op voor die van 2 uur ’s nachts. Ik gaf dan de fles van half 5 en die van half 8, terwijl Joost sliep. Ik ben meer een ochtendmens en Joost functioneert niet als hij ’s ochtends vroeg op moet. Zo kwamen we allebei aan redelijk wat slaap.

Al vrij snel sloeg Roan ’s nachts voedingen over, dus gebroken nachten hebben we niet zo lang gehad. Daardoor was het ook prima vol te houden, zonder veel discussies. Denk nu niet dat het allemaal van een leien dakje ging, want in die periode zat ik er echt wel eens zwaar doorheen… En je weet inmiddels dat ik zo af en toe in een agressief en hysterisch projectiel verander.

Mijn man vindt luiers verschonen leuk! Quality time, zegt hij, een mannen-onder-elkaar-momentje. En aan het gekraai en gegiebel van Roan op de commode te horen, is dat verschonen één groot feest! Joost neemt dat als hij thuis is dan ook vaak op zich. En doet hij dat niet uit zichzelf (‘ben zo moehoe…’), dan herinner ik hem er aan hoe leuk hij het altijd vindt. Werkt goed.

De fles geven doen we in het weekend 70/30. Ik wat vaker, omdat Joost in het weekend veel klust of in de tuin bezig is. De fles geven duurt al gauw een half uur – soms langer, onze baby is een slome drinker – en dan kan Joost even doorpakken, terwijl mijn weekendbezigheden zich makkelijker laten onderbreken (bloggen en lezen).

Al met al vind ik dat we een mooie verdeling hebben. Tuurlijk ontstaan er nog wel eens discussies (bijvoorbeeld als Roan voor een flesje komt en ik lekker aan het typen ben en Joost net op het dak staat om de lichtkoepel te repareren, zucht), maar het helpt als we verwachtingen uitspreken.

Zo heb ik de neiging om in m’n hoofd hele planningen en to do lijstjes te maken, waar ik dan niks over vertel. Door dit allemaal uit te spreken en samen te bespreken wat we verwachten van de avond of weekenden, voorkomen we veel discussies.

Hoe hebben jullie de taken thuis verdeeld? Veel discussies gehad of liep het allemaal vanzelf los?