Voor alle mama’s en papa’s die al maanden (jaren?!) geen normale nachtrust hebben gehad: voorkom verdere frustraties en stop met lezen! Klik dit venster NU weg, want je wil mijn verhaal echt serieus niet lezen.

Heb je wel zo’n fijne doorslaapbaby of een heerlijke uitslaappeuter, lees dan gerust verder.

De eerste weken na de geboorte van onze baby waren de nachten heavy. Drie uur slaap achter elkaar was de max en je weet op dat moment niet hoe lang die gebroken nachten nog duren. Maar nu die al een behoorlijke tijd voorbij zijn en we door kunnen slapen, merk ik hoe heerlijk het is om ’s ochtends vroeg op te staan.

Ik ben een tusseninmens (hu?)

Tijdens m’n studententijd leefde ik vooral tijdens de nachtelijke uurtjes, maar dat was tijdelijk. Ik was eigenlijk nooit een echt avondmens, maar ook niet een echt ochtendmens. Een tusseninmens dus. Voor Roans komst ging ik rond half 12 slapen en ging de wekker om half 8. Nu gaan we in het ritme van onze baby mee. Hij slaapt door, maar is wel erg vroeg wakker.

Half 6 pffffff

De eerste keer dat ik om half 6 ’s ochtends met Roan beneden op de bank zat, was wel maf. Hij had net z’n fles op en een boertje gelaten. Mijn man sliep nog en ik was zachtjes voor Roan aan het zingen. Ik keek op de klok en dacht OMG wat doe ik hier om half 6 ’s ochtends ‘Als je van Beren leren kan’ zingend op de bank ?! Het was zo’n moment waarop ik zeker wist dat ik een enorme burgertrut ben geworden.

Vroeg naar bed is wel handig

Maar het went. Ik ga natuurlijk wel wat vroeger slapen, anders ben ik een zombie ’s ochtendsvroeg en kukel ik halverwege de dag gewoon om. Door het vroege opstaan word ik ook vroeger moe, dus ik heb geen probleem met vroeg naar bed gaan.

Joost vindt het vroeg slapen en vroeg opstaan ietsje moeilijker (understatement of the year), maar ook hij gaat inmiddels meer in Roans ritme mee. Gelukkig voor hem heeft hij wat minder slaap nodig, dus vaak kijkt hij nog wat op Uitzending Gemist of leest hij z’n Feist-boeken als ik al naar bed ben. Romantisch hè 😉

Je hebt een hele lange dag!

Wat is er dan zo fijn aan vroeg opstaan? Heel simpel: je hebt een hele lange dag. Tegen de tijd dat Roan z’n eerste dutje heeft gedaan, heb ik op een gemiddelde doordeweekse dag al gedouched, ontbeten, een uur of anderhalf gewerkt, beetje Blendle gelezen, de vaatwasser uitgeruimd en Roan verzorgd. En dan is het pas 9 uur! 😮

Dinges geeft om half zes Hummel semi-slapend zijn ochtendfles.

Dit is op vakantie op Bonaire. Zondagochtend half 6: Roan wordt wakker, ik maak de fles en leg hem bij een semi-slapende Joost in bed. Nog voor het licht is (zo rond 6 uur gaat hier patsboem de zon ineens volop schijnen) zit ik met mijn laptop bij het zwembad te werken.

Ook op Joost z’n papadag sta ik met hem en Roan mee op. Dan heb ik dus vanaf een uurtje of 6 zoveel tijd en rust om mijn eigen dingen te doen. Ik ga op m’n gemak werken, typ een blogje, doe m’n fysio-oefeningen, heeeeerlijk!

Jelle van SoChicken is ook blij met zijn vroege ochtendroutine en geeft vijf tips. Nu heeft hij geen kind(eren), dus dat maakt het wel anders, maar ook met baby (en een vent die zijn deel in het huishouden en de zorg op zich neemt!) kun je genieten van vroeg opstaan.