De titel van het boek van Tim Ferriss (The 4-Hour Workweek) laat je geloven dat het voor iedereen is weggelegd, zo’n 4-urige werkweek, maar helaas moet ik je nu al meteen uit die droom helpen… Ferriss vertelt in zijn boek over een droomleven vol met het leren van talen, rare sporten en veel vrije tijd. Dat klinkt heel mooi. En ja, hij werkt nu zo ongeveer 4 uur per week, maar voor hij zover was, werkte hij – ik overdrijf niet – 24/7.

Als een malle dus, non-stop was hij aan het werk.

Tot hij dacht: zak er allemaal maar in, toedeledokie. Hij vertrok voor een reis naar Europa (hij noemt zijn bezoek aan Amsterdam legendarisch hehe) en ontdekte dat zijn bedrijf gewoon doorliep. Hé, dacht Tim, dat is mooi, en hij verlengde zijn reis met nog een paar maanden. Inmiddels is hij non-stop op reis.

Ferriss checkt één keer per week een uurtje zijn email.

Hij heeft meerdere virtual assistants die voor hem zijn email en to do’s filteren, waardoor hij dus amper iets hoeft te doen, en hij heeft een heel elftal aan werknemers die zijn bedrijf voor hem runnen.

Hij dus doet eigenlijk niet zo veel meer voor zijn bedrijf.

Maar voor hij het runnen van zijn bedrijf zo kon overdragen aan anderen, werkte hij zich dus jaren helemaal kapot.

Ferriss

Ook voor ons hopelijk geen 9tot5-werk meer, maar werken wanneer en waar we willen (wel behoorlijk wat meer dan die 4 uur van Ferriss!)

Wat doet hij nu dan wel? Hier en daar houdt hij een lezing. Hij schrijft zo nu en dan wat en thats it.

Maar denk dus niet dat je door het lezen van zijn boek hoppa naar een 4-urige werkweek kan overstappen, want het zit toch net even anders.

Heb je dan helemaal niks aan dit boek? Jawel!

Het is een enorm enthousiasmerend verhaal om eens kritisch naar je (werkende) leven te kijken.

Als je al een tijdje rondloopt met de vraag ‘is dit alles?’ of jezelf al tijden afvraagt of je niet beter een einde kunt breien aan je leven als loonslaaf, dan is dit een heel fijn boek!

Ferriss beschrijft hoe ook een 9tot5-schaapje een leven met meer vrije tijd en reizen kan creëren.

Het vereist wel het één en ander aan voorbereiding, maar je hoeft niet eerst jaren 24/7 te ondernemen (zoals hij heeft gedaan) voor je dat doel hebt bereikt.

Het doel is dan ook niet dat je door zijn boek een 4-urige werkweek krijgt (ook al doet de titel dat wel vermoeden), maar wel dat je (gevoelsmatig) meer vrije tijd hebt, meer controle over je leven en meer kunt zien van de wereld.

Tim Ferriss’ The 4-Hour Workweek is zeker een aanrader!

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?