Het is een veel voorkomend misverstand: mensen horen ons verhaal en denken dat we de loterij hebben gewonnen, of miljonair zijn door een mega erfenis. Niets is minder waar! Ook digitale nomaden moeten geld verdienen door, jawel, te werken.

Gewoon ouderwets werken.

Hoe verdienen digital nomads hun geld? Er zijn talloze manieren! Ik heb de 5 beste manieren om plaatsonafhankelijk te werken hier op een rij gezet, maar in deze blog wil ik je meer vertellen over hoe wij ons geld verdienen.

Ik vertel je onder meer wat we doen, hoeveel we ongeveer verdienen, of we ervan rond kunnen komen en hoe we het regelen met pensioen.

Ons oude plan

Toen we in de zomer van 2015 plannen maakten om fulltime te gaan reizen, hadden we allebei werk dat prima remote zou kunnen. Alleen vonden onze werkgevers dat geen goed idee.

Hier zijn we nooit echt rouwig om geweest trouwens. We zagen het meer als een kans om nieuwe dingen uit te proberen.

digital nomad inkomen

Roan, hier 8 maanden, digital nomad baby in de dop. Joost is aan het werk en Roan neemt aantekeningen.

Ten tijde van ons vertrek waren we allebei dus hartstikke werkloos.

Extra spannend, zeker met een baby. Maar we hadden spaargeld waarmee we het zo’n 1,5 jaar konden uitzingen. We wilden natuurlijk voorkomen dat we dit allemaal op zouden maken, dus we moesten volop aan de bak. Alleen, we hadden nog geen concreet plan.

Verder dan dit waren we nog niet gekomen:

  1. Een eigen onderneming starten, geheel digitaal.
  2. Kosten zo laag mogelijk houden.

Beetje vaag hè 😉

In de blog ‘Bezuinigen en minimaliseren’ lees je hoe we onze kosten zo laag mogelijk houden.

Eigen onderneming starten

Het opzetten van ons eigen bedrijf is een proces geweest. Hoewel al vrij snel duidelijk was wát we gingen doen, hebben we ook veel tijd en energie moeten stoppen in het uitzoeken wáár we ons bedrijf gingen vestigen.

Na heel veel uitzoekwerk kwamen we tot de conclusie dat gewoon in Nederland een bedrijf vestigen – zeker voor starters – het beste is. Zo hebben we dus ‘gewoon’ een bedrijf in Nederland. Een VOF, man-vrouwfirma om precies te zijn.

Dit is geen probleem, omdat we regelmatig in Nederland verblijven en we ons dus niet uit hoeven te schrijven.

Wat doen we dan?

Ons bedrijf heet Joona Online (Joo + Na Online, simpel en duidelijk), maar dit is alleen de handelsnaam. We hebben twee websites waarop we onze diensten aanbieden.

  • Word Online Gevonden

Ik heb jaren ervaring als redacteur en online SEO-tekstschrijver. Ik schreef eerst alleen voor grote en kleine opdrachtgevers, maar wat ik het allergaafst vind is andere (online) ondernemers en (professionele) bloggers leren hoe zij met hun website bovenaan in Google komen. Even reclame maken: ben jij zelfstandig ondernemer, wil je de stap naar professioneel bloggen maken, of wil je online geld verdienen, dan begint dat met een hoge positie in Google. Ik kan je leren hoe je je website optimaliseert voor zoekmachines, zodat je iedere dag honderden super geïnteresseerden bezoekers op je website krijgt! Neem maar een kijkje op m’n website Word Online Gevonden.

  • Fantastische Websites

Joost is web developer en via zijn brand Fantastische Websites maakt en onderhoudt hij de meest fantastische websites (vandaar de naam ;)). Naast het ontwikkelen van een mooi design, geheel naar de wens van de opdrachtgever, configureert hij ook moderne opties, zoals een chatfunctie, betaalmogelijkheden, vertalingsfunctie en boekingssysteem. Verder zorgt Joost ervoor dat zijn websites technisch geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Ook voor hosting, onderhoud en domeinnaamregistratie kun je bij Joost terecht. Zo, dat was weer genoeg reclame 😉

Onze opdrachtgevers

We hebben hele verschillende opdrachtgevers; van grote bedrijven tot aan kleine eenpitters. We beginnen wel steeds kritischer te worden. In het begin namen we echt alle klanten aan, maar nu selecteren we meer op bijvoorbeeld de potentie voor een langetermijnsamenwerking en kijken we of de business van die klant wel bij ons past.

Sinds zomer 2017 heb ik onder meer één hele belangrijke grote klant. Hierdoor heb ik doorlopend opdachten en zorg ik voor een redelijk stabiel inkomen. Hoewel dit soort grote klanten heel fijn zijn, focus ik me met Word Online Gevonden op zelfstandigen. Joost werkt nu vooral voor zelfstandigen en kleine ondernemers.

We worden inmiddels vooral gevonden via Google (SEO en SEA), maar ook heel vaak via via. Vaak worden we door oude klanten aangeraden en komen we zo weer aan nieuwe opdrachtgevers.

Hoeveel verdienen we?

Ons bedrijf bestaat nu ruim 2,5 jaar. In het eerste jaar dat ons bedrijf op papier bestond, gebeurde er eigenlijk helemaal niks. Geen klanten, geen geld. Maar dat was niet zo gek, want we hadden geen goed plan. In het tweede jaar ging het snel: we hadden een concreet en goed plan, gingen allebei keihard aan het werk en na een paar weken (!) verdienden we 1 tot 2 duizend per maand.

Sinds de zomer van 2017 verdienen we 2 tot 5 duizend per maand. Er zullen vast nog ‘magere’ maanden aankomen, maar dat geeft niet, want we hebben nu al een buffer opgebouwd die ons door die maanden heen kan helpen.

De genoemde bedragen zijn bruto, maar afgelopen twee jaar hebben we nauwelijks inkomstenbelasting hoeven te betalen door allerlei gunstige fiscale regelingen. Dit zal volgend jaar anders zijn, maar we verwachten dat ook ons gemiddelde inkomen dan omhoog gaat.

Wil je ook als freelancer of ondernemer aan de slag? Ik schreef een stappenplan met uitleg om als remote freelancer te starten. Lees ook deze blog met de 10 meest gemaakte fouten van online ondernemers.

Kunnen we ervan rondkomen?

Of we ervan rond kunnen komen hangt natuurlijk af van de kosten die we maken. Ik schreef een tijd geleden al een blog over onze maandelijkse kosten bij het reizen in een caravan, en inmiddels staat ook online wat onze kosten van het reizen met een camper zijn.

We verdienen dus genoeg om onze maandelijkse kosten te betalen én te sparen.

Hoeveel werken jullie?

Deze vraag krijgen we regelmatig, want het is moeilijk voor te stellen dat je relaxt kunt reizen als je fulltime werkt. Nou, wij werken dus ook niet fulltime 😉

In de opstartfase werkten we wel veel uren, maar als er geen geld binnenkomt, voel je toch die druk op je schouders. We verbleven toen ook veel langer op één plek, soms wel 10 weken op dezelfde camping. Gelukkig zitten we al bijna een jaar in rustiger vaarwater en werken we allebei 15 tot 20 uur per week, en kunnen we dus ook meer reizen. Vandaar dat we zijn geswitched naar een (zelfgebouwde) camperbus.

We combineren zorgen en reizen met werken door alleen ‘s avonds te werken. Wij vinden dit een hele fijne balans; overdag alle tijd voor de kinderen, en als ze slapen gaan de laptops open. Verdeeld over 7 dagen werken we dus ieder ongeveer 2 à 3 uur per avond.

Wandelen door La Isleta del Moro

Overdag door een schattig Spaans vissersdorpje wandelen (en natuurlijk de speeltuin in het dorp verkennen) en ’s avonds aan het werk. Life is good!

Hoe zit het met pensioen?

We bouwen geen traditioneel pensioen op bij een pensioenfonds. Wel hebben we diverse ‘spaarpotjes voor later’, namelijk:

  • een normale spaarrekening
  • een pensioen spaarrekening
  • een koophuis

Nog meer vragen?

Wil je meer weten, lees dan ook deze gerelateerde blogs:

Geld is altijd een tricky onderwerp. Het is een soort taboe, maar ik wil er graag open over zijn zodat je een realistisch beeld krijgt van de mogelijkheden om te reizen en te werken.

Méér bezoekers, hoger in Google en flexibel werken? Kom dan bij mijn Facebookgroep. Daar help ik online ondernemende moeders om online gevonden te worden. Méér bezoekers, hoger in Google en flexibel werken. Je kunt je hier aanmelden!

Deze blog kwam op 5 september 2015 voor het eerst online. Ik schreef toen over onze plannen om online te gaan werken. Inmiddels heb ik deze blog meerdere keren geüpdate met informatie over hoe we daadwerkelijk ons digital nomad inkomen vergaren. Reacties uit 2015 heb ik laten staan, omdat ze zo ontzettend lief zijn <3