Wanneer werk je en hoe combineer je dit met de zorg voor je kinderen? Dit is een veelgestelde en terechte vraag, want het is alles bepalend voor het succes van je digital nomad avontuur. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om reizen, werken en zorgen te combineren als digital nomad familie (want je wist toch al wel dat het geen full time vakantie is hè?!).

Wij werken nu al 3 jaar plaatsonafhankelijk en hebben zelf inmiddels wat opties uitgeprobeerd. Deze opties hebben zo hun voor- en nadelen. Bekijk deze opties en bepaal zelf welke het beste bij jullie situatie past.

1. Omstebeurt / ’s avonds / ’s ochtends werken

Dit is hoe wij het hebben gedaan en nog steeds doen, maar door de jaren heen is er wel het één en ander veranderd (lees: beter geworden!).

Toen we in september 2015 vertrokken hadden we geen remote inkomen. We moesten ons bedrijf from scratch opzetten en hier ging ongelooflijk veel tijd in zitten. We reisden dan ook erg langzaam met onze caravan. We stonden soms wel tien weken op dezelfde camping. Niet ideaal, maar het was wat toen voor ons werkten.

Wij werkten ’s ochtends omstebeurt. Roan was dan wakker en rende lekker over de camping rond. Meestal was ik dan bij Roan, zodat Joost extra kon werken. ’s Middags sliep Roan een paar uur, zodat we allebei aan de slag konden. Daarna gingen we vaak nog even wandelen of naar een speeltuin. Ook ’s avonds werkten we vaak nog een paar uur.

Bij deze optie is het extra handig als je kids lekker veel slapen ’s middags 😉

Uitstapjes maken

Sightseeing deden we toen om de zoveel dagen, bijvoorbeeld ’s ochtends (en dan ’s middags weer werken als Roan sliep) of de hele dag (alsof het weekend is, maar dan op een willekeurige dag).

Inmiddels hebben we het beter voor elkaar! Ons bedrijf loopt goed. Ik heb een paar vaste opdrachtgevers waardoor ik voldoende verdien om van rond te komen en te sparen. Joost z’n deel van het bedrijf zit nog in de beginfase, maar hij werkt alle beschikbare uren om ook dat op te bouwen.

Doordat we minder uren hoeven te werken, hebben we veel meer ‘vrije tijd’. Daarom reizen we nu in een zelfgebouwde gezinscamper rond. Hiermee kunnen we veel flexibeler reizen (lees ook de blog caravan vs camper).

Benieuwd hoe wij ons geld verdienen? Lees deze blog maar even.

Ook interessant, deze blogs over:

Alleen ’s avonds werken

We werken nu alleen ’s avonds, 7 dagen per week. Overdag zijn we met de kinderen bezig, maken we mooie wandelingen of gaan we dorpjes bekijken. En liggen de kinderen op bed, dan gaan we nog 2 à 3 uur werken, afhankelijk van de workload en deadlines (en de hoeveelheid energie).

Een enkele keer moeten we overdag nog een uurtje extra werken, maar dat komt gelukkig zelden voor.

Ben je een ochtendmens en sta je het liefst nog voor zonsopgang op? Ga dan vroeg slapen en juist ’s ochtends werken.

Omstebeurt werken – conclusie

  • Geschikt voor digital nomad families met goed slapende kinderen.
  • Erg geschikt als je een (relatief) hoog uurtarief hebt, of erg lage kosten hebt, zodat je minder uren hoeft te werken om je gezin te onderhouden.

Voordeel: jullie zijn zelf in control
Nadeel: je moet in het begin best wennen aan ’s avonds werken, en vooral een knop omzetten waarbij je het idee van ’s avonds doelloos tv kijken compleet loslaat.

Wij vinden ’s avonds werken de perfecte manier om reizen, zorgen en werken te combineren, maar er zijn nog andere opties:

2. Op locatie naar de crèche

Wij hebben overwogen Roan naar een lokale crèche te brengen toen we langere tijd in Andalusië waren. De camping waar we verbleven lag op fietsafstand van het dorpje Balerma. We fietsten regelmatig langs de school en het kinderdagverblijf. Dit zag er altijd erg gezellig uit en we hebben dan ook serieus uitgezocht hoe het zat met aanmelden enzo. Uiteindelijk hebben we het niet gedaan, want toen ik ging visualiseren hoe we Roan daar achter zouden laten, zag ik het niet meer zitten…

Bureaucratische rompslomp

Het scheelt ook erg per land of het mogelijk is om je kind(eren) bij een lokale crèche te brengen. Ik weet van een ander reizend gezin dat in Frankrijk overwintert, dat zij hun zoontje daar naar de opvang brengen. Het is dus mogelijk, maar het vergt wel wat uitzoekwerk. En je moet langer (bijvoorbeeld een paar maanden) op één plek blijven om hiervan een succes te maken.

Op locatie naar de crèche – conclusie

  • Geschikt voor reizende gezinnen die lang op één plek blijven

Voordeel: je kinderen kunnen veel met andere kindjes spelen, ze leren de taal (een beetje) en jij en je partner kunnen rustig aan het werk.
Nadeel: mogelijk veel uitzoekwerk en bureaucratische rompslomp. Als je kinderen wat ouder zijn, vinden ze het misschien moeilijk om afscheid te nemen als je weer verder reist. En er zijn natuurlijk kosten aan verbonden.

werk en zorg combineren als digital nomad met kinderen

Mijn zusje – aka Tante Dieke – speelt in de hangmat met Roan, terwijl Joost en ik even wat werk verzetten. Tijdens het huisoppassen in de Algarve, Portugal.

3. Oppas of au pair

Ik zie af en toe oproepjes voorbij komen in Facebookgroepen van digital nomads met kinderen die een oppas zoeken die mee wil reizen. Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die net klaar is met de middelbare school en interesse heeft in een tussenjaar. De oppas reist dan mee voor kost en inwoning.

Je moet hele goede afspraken maken met zo’n oppas. En wellicht wil de oppas een kleine vergoeding hebben. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er een goede klik is tussen de oppas en je gezin, want je zit wel echt 24/7 op elkaars lip.

Oppas of au pair – conclusie

  • Een goede optie voor gezinnen die houden van flexibiliteit en altijd een oppas bij de hand willen hebben.

Voordeel: altijd een oppas in de buurt.
Nadeel: je gezin wordt uitgebreid met een +1 en je betaalt meer (in de vorm van extra eten en misschien ook grotere accommodaties en een vergoeding).

4. Oppas op locatie

Een combinatie van optie 2 en 3 is ook mogelijk: een oppas inhuren op locatie. Dit wordt veel gedaan door families die een tijdje op Bali verblijven. Hier kun je voor Nederlandse begrippen een betaalbare oppas inhuren. Je moet vaak wel een minimum aantal uren per dag afnemen, maar wil je de oppas maar één of twee weken inhuren, dan kan dat ook.

Oppas op locatie – conclusie

  • Perfect voor gezinnen die een tijd op één plek blijven en een meereizende oppas niet zien zitten.

Voordeel: flexibel.
Nadeel: op Bali is het betaalbaar, en in andere landen in Zuidoost-Azië waarschijnlijk ook, maar in overige delen van de wereld is het een hele dure optie.

5. Opa en Oma meenemen

Allebei met hoofdletter, want dat verdienen ze namelijk. Mijn ouders staan echt altijd klaar om ons te helpen!

Win-win

Mijn ouders komen ons regelmatig opzoeken. Ze hebben huisjes en bungalows gehuurd in Spanje en Portugal, en in Frankrijk en Nederland reisden ze mee met een caravan. Win-win, want zo konden Joost en ik wat extra uurtjes werken, terwijl zij tijd doorbrengen met hun kleinkinderen.

Opa en Oma meenemen – conclusie

  • Geschikt voor gezinnen die het wel zien zitten om (een tijdje) samen met Opa en Oma te reizen.

Voordeel: Opa en Oma en de kleinkinderen kunnen veel tijd met elkaar doorbrengen, en de ouders kunnen wat meer uren rustig werken.
Nadeel: Je bent heel veel tijd samen met je (schoon)ouders en dat kan een nadeel zijn. En als je verder wilt reizen, moet je bij het kiezen van een volgende bestemming ook rekening houden met hun wensen.

En als één ouder werkt, en de ander zorgt?

De optie waarbij één van de ouders werkt en de ander zorgt, ontbreekt in dit rijtje omdat ik het afraad. Het kan wel, uiteraard, maar het zou mijn voorkeur niet hebben. Niet omdat ik nou zo feministisch ben, maar omdat ik van risicospreiding hou.

Stel je voor dat één ouder werkt en die verliest zijn of haar baan, of die ene belangrijke grote klant. Bam, alle inkomsten weg. Natuurlijk kun je weer opkrabbelen, maar hoeveel fijner is het als je allebei gedeeltelijk voor het inkomen zorgt en hiermee dit soort gaten opvult?

Leerplicht voor digital nomads met kinderen

Bij het beschrijven van deze opties ben ik ervan uitgegaan dat je kinderen nog niet leerplichtig zijn (jonger dan 5 jaar). Zijn ze leerplichtig en sta je nog ingeschreven in Nederland, dan is er nog ander stof om over na te denken. Lees hier meer over ons plan om Roan en Evi thuisonderwijs op reis te geven.

Welke optie zie jij zitten met je digital nomad gezin?

Ik heb deze blog op 18 maart 2018 geüpdate.