Als digital nomad familie rondreizen: hoe combineer je werk en zorg (5 opties)

Wanneer werk je en hoe combineer je dit met de zorg voor je kinderen? Dit is een veelgestelde en terechte vraag, want het is alles bepalend voor het succes van je digital nomad avontuur. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om werken en reizen te combineren terwijl je met je kinderen lang op reis bent. We hebben zelf inmiddels wat opties uitgeprobeerd en ze hebben zo hun voor- en nadelen. Bekijk deze opties en bepaal zelf welke het beste bij jullie situatie past.

1. Omstebeurt werken

Het lijkt zo logisch, maar in de praktijk is dit echt wel een dingetje: omstebeurt werken. Wij deden dit toen we nog alleen met Roan op reis waren (toen in de caravan, nu in onze zelfgebouwde gezinscamper). Het is wel extra handig als je kids lekker veel slapen ’s middags. Ook helpt het als je kinderen ’s avonds gemakkelijk naar bed gaan. Maar dit lijkt me op alle fronten een voordeel 😉

Wij werkten ’s ochtends omstebeurt. Roan was dan wakker en rende lekker over de camping rond. Eén van ons was chef Roan en de ander kon een paar uurtjes werken. ’s Middags sliep Roan een paar uur, zodat we allebei aan de slag konden. Ook ’s avonds werkten we vaak nog een paar uur.

Uitstapjes maken

Sightseeing deden we om de zoveel dagen, bijvoorbeeld ’s ochtends (en dan ’s middags weer werken als Roan sliep) of de hele dag (alsof het weekend is, maar dan op iedere willekeurige dag).

We waren onlangs voor het eerst als gezin van vier op reis, naar Zwitserland. Hier deden we het ook op deze manier. Alleen, Roan is nu iets ouder en slaapt een uurtje minder ’s middags, en Evi is een hele goede slaper, maar zij wil wel regelmatig een fles en soms ook precies als Roan slaapt.

’s Avonds meer werken

Toch lukte het ons erg goed om veel werk te verzetten, omdat we ’s avonds langer door werkten, bijvoorbeeld tot half 1. Dit zorgde natuurlijk wel voor een slaaptekort…

We zijn maar een paar keer met z’n viertjes op pad geweest: wandelen, naar Rheinfelden en bij familie op bezoek. Dit had wat ons betreft wel vaker gemogen, want dat is nou juist het hele punt van de digital nomad lifestyle: reizen en werken combineren, veel van de wereld zien, mooie plekjes ontdekken. Maar omdat we omstebeurt moesten werken, kwamen we hier voor ons gevoel te weinig aan toe.

We kwamen al snel tot de conclusie dat het anders moet.

Omstebeurt werken – conclusie

 • Geschikt voor gezinnen met goed slapende kinderen.
 • Erg geschikt als je een hoog uurtarief hebt, zodat je minder uren hoeft te werken om je gezin te onderhouden.

Voordeel: jullie zijn zelf in control
Nadeel: mogelijk tijd tekort waardoor je voor je gevoel altijd aan het werk bent, achter de feiten aanloopt, en te weinig tijd hebt om uitstapjes te maken.

2. Op locatie naar de crèche

Wij hebben zelf overwogen Roan naar een lokale crèche te brengen toen we langere tijd in Andalusië waren. De camping waar we verbleven lag op fietsafstand van het dorpje Balerma. We fietsten regelmatig langs de school en het kinderdagverblijf. Dit zag er altijd erg gezellig uit en we hebben dan ook serieus uitgezocht hoe het zat met aanmelden enzo. Uiteindelijk hebben we het niet gedaan, want we keerden al vrij snel daarna terug naar Nederland.

Bureaucratische rompslomp

Het scheelt ook erg per land of het mogelijk is om je kind(eren) bij een locale crèche te brengen. Ik weet van een ander reizend gezin dat in Frankrijk overwintert, dat zij hun zoontje daar naar de opvang brengen. Het is dus mogelijk, maar het vergt wel wat uitzoekwerk. En je moet langer (bijvoorbeeld een paar maanden) op één plek blijven om hiervan een succes te maken.

Op locatie naar de crèche – conclusie

 • Geschikt voor reizende gezinnen die lang op één plek blijven

Voordeel: je kinderen kunnen veel met andere kindjes spelen, ze leren de taal (een beetje) en jij en je partner kunnen rustig aan het werk
Nadeel: mogelijk veel uitzoekwerk en bureaucratische rompslomp. Als je kinderen wat ouder zijn, vinden ze het misschien moeilijk om afscheid te nemen als je weer verder reist. En er zijn natuurlijk kosten aan verbonden.

werk en zorg combineren als digital nomad met kinderen

Mijn zusje – aka Tante Dieke – speelt in de hangmat met Roan, terwijl Joost en ik even wat werk verzetten. @Algarve, Portugal.

3. Oppas of au pair

Ik zie regelmatig oproepjes voorbij komen in Facebookgroepen van digital nomads met kinderen die een oppas zoeken die mee wil reizen. Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die net klaar is met de middelbare school en interesse heeft in een tussenjaar. De oppas reist dan mee voor kost en inwoning.

Goede klik

Je moet hele goede afspraken maken met zo’n oppas. En wellicht wil de oppas een kleine vergoeding hebben.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er een goede klik is tussen de oppas en je gezin, want je zit wel echt 24/7 op elkaars lip.

Oppas of au pair – conclusie

 • Een goede optie voor gezinnen die houden van flexibiliteit en altijd een oppas bij de hand willen hebben.

Voordeel: altijd een oppas in de buurt
Nadeel: je gezin wordt uitgebreid met een +1 en je betaalt meer (in de vorm van extra eten en misschien ook grotere accommodaties en een vergoeding).

4. Oppas op locatie

Een combinatie van optie 2 en 3 is ook mogelijk: een oppas inhuren op locatie. Dit wordt veel gedaan door families die een tijdje op Bali verblijven. Hier kun je voor Nederlandse begrippen een betaalbare oppas inhuren. Je moet vaak wel een minimum aantal uren per dag afnemen, maar wil je de oppas maar één of twee weken inhuren, dan kan dat ook.

Oppas op locatie – conclusie

 • Perfect voor gezinnen die kort of lang op één plek blijven en een meereizende oppas niet zien zitten.

Voordeel: flexibel.
Nadeel: op Bali is het betaalbaar, en in andere landen in Zuidoost Azië waarschijnlijk ook, maar in overige delen van de wereld is het een hele dure optie.

5. Opa en Oma meenemen

Allebei met hoofdletter, want dat verdienen ze namelijk. Mijn ouders staan echt altijd klaar om ons te helpen! En de ouders van Joost staan 24/7 klaar om bij te springen bij de kleinkinderen aan de andere kant van Nederland. Opa’s en Oma’s lijken daarom wel onmisbaar!

Win-win

Toen we met Roan rondreisden, kwamen mijn ouders drie keer ruim een week langs. Ze werkten toen nog in het onderwijs, maar grepen iedere schoolvakantie aan om ons op te zoeken. Heerlijke weken waren dit! Het was enorm gezellig (we kunnen zo lachen met z’n allen!) en voor Roan en mijn ouders was het geweldig om zoveel tijd samen door te brengen. Win-win, want zo konden Joost en ik wat extra uurtjes werken.

Opa en Oma meenemen – conclusie

 • Geschikt voor gezinnen die het wel zien zitten om samen met Opa en Oma te reizen.

Voordeel: Opa en Oma en de kleinkinderen kunnen veel tijd met elkaar doorbrengen, en de ouders kunnen wat meer uren rustig werken.
Nadeel: uhm, geen? Nou ja, oké, je bent wel heel veel tijd samen met je (schoon)ouders. Dat kan een nadeel zijn. En als je verder wilt reizen, moet je bij het kiezen van een volgende bestemming ook rekening houden met hun wensen. Dit vind ik geen nadeel, want mijn moeder is een expert in het uitzoeken van de mooiste bestemmingen.

Welke optie kiezen wij?

Je raadt het waarschijnlijk al; wij kiezen volmondig voor de 5e optie. Mijn ouders zijn nu druk bezig met het uitzoeken van een caravan.

En als één ouder werkt, en de ander zorgt?

De optie waarbij één van de ouders werkt en de ander zorgt, raad ik niet aan. Het kan wel, uiteraard, maar het zou mijn voorkeur niet hebben. Niet omdat ik nou zo feministisch ben, maar omdat ik van risicospreiding hou.

Stel je voor dat één ouder werkt en die verliest zijn of haar baan, of die ene belangrijke grote klant. Bam, alle inkomsten weg. Natuurlijk kun je weer opkrabbelen, maar hoeveel fijner is het als je allebei gedeeltelijk voor het inkomen zorgt en hiermee dit soort gaten opvult?

Geen vangnet

In Nederland heb je nog recht op WW of bijstand als het echt allemaal rampzalig afloopt, maar op reis, als je bent uitgeschreven of als niet-verzekerde freelancer werkt (jaja, heel onverstandig, maar wel de realiteit), dan is er geen vangnet.

Lees hier meer over de mogelijkheden om als digital nomad gezin aan geld te komen.

Leerplicht voor digital nomads met kinderen

Bij het beschrijven van deze opties ben ik ervan uitgegaan dat je kinderen nog niet leerplichtig zijn (jonger dan 5 jaar). Zijn ze leerplichtig en sta je nog ingeschreven in Nederland, dan wordt het een ingewikkelder verhaal. Lees hier meer over ons plan om Roan en Evi thuisonderwijs op reis te geven.

Welke optie zie jij zitten met je digital nomad gezin?

14 Responses

 1. Ilse
  19 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 2. Denise
  19 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 3. Yvonne
  19 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 4. Annemarie
  20 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 5. Eva
  21 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 6. karlien
  22 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 7. Kelly
  22 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017