Nadat mijn man er in één week twee seizoenen Black Sails doorheen had geramd, concludeerde hij: ‘Ik word hier helemaal niet gelukkig van’. Het verbaasde me niks. Het is inmiddels best stoer om te roepen dat je nauwelijks tv kijkt (behalve misschien het nieuws, DWDD en zo nu en dan een verantwoorde docu van NPO of Human) maar series kijken doen we allemaal vol overtuiging. En dat heeft een enorm nadeel…

Heb je Suits/Breaking bad/Dexter/GoT/OITNB gezien?!

Deze vraag hoor je regelmatig om je heen. Daarna volgt een levendige discussie over de personages en de intriges en hoeveel episodes je de vorige nacht hebt gekeken. Doe je niet aan series kijken, dan kun je tijdens zo’n gesprek wel even iets voor jezelf gaan doen.

Ik zag zelfs de term Het Nieuwe Kijken voorbij komen.

tv

Al die series kijken maakt ongelukkig

Ik word er ook niet gelukkig van. Tijdens het kijken beleef ik er wel plezier aan; het is spannend, vermakelijk en de tijd vliegt voorbij. Maar iedere aflevering wordt afgesloten met een cliffhanger – ja dat doen ze goed – waardoor ik alleen maar door door door wil kijken. Logisch, dat is het idee natuurlijk. Daar doen ze het om. Dus dan kijken we er nog maar eentje, en nog eentje, óf we gaan zwaar gefrustreerd slapen, terwijl m’n hoofd en lijf maar één ding willen… DOORKIJKEN!

Het komt ook wel eens voor dat het allemaal zo spannend en gruwelijk is dat ik er ’s nachts van wakker lig.

Te weinig geslapen

Maar de volgende ochtend vanaf 6 uur moeten er weer dingen. Werken en zorgen enzo. Dan ben ik dus zwaar de sigaar (dat rijmt hihi). Hierdoor begon ik er steeds minder aan plezier te beleven. En met mate series kijken? Hahahah onmogelijk.

Oftewel: het was all or nothing, de tv ging op zwart.

We kijken al weken geen tv meer

Joost kijkt nog wel af en toe een docu op z’n laptop, op National Geographic of via Uitzend Gemist. Ik lees veel, maar ben ook erg veel aan het werk ’s avonds voor m’n websites. Belangrijkste: ik voel me voldaan én ik krijg weer gewoon ruim 7 uur slaap per nacht.

We zijn ook echt niet de enige. Bij Sylvie staat al jaren geen tv meer in huis en ook Lieke heeft onlangs de tv de deur uit gedaan. Durf jij het aan?