Enkele maanden geleden schreef ik al hoe m’n dag als (zwangere) thuiswerkmoeder met 1 kind eruit zag. Inmiddels is het gezin uitgebreid met een baby. Ik vroeg me regelmatig af hoe het zou zijn met twee kleine kids. Wat als ik m’n werk niet af zou krijgen? Deze zorgen waren geheel voor niks; het gaat namelijk heel goed!

Hoe dan?! Ik krijg deze vraag vaker. Daarom neem ik je mee in een dag uit het leven van een thuiswerkende moeder met baby, peuter en thuiswerkende vader.

Thuiswerken met een baby?

Kan dat, thuiswerken met een baby? Ja zeker! Ik deed het twee jaar geleden al toen Roan nog zo’n klein propje was, en ook nu met Evi is het weer prima te doen. Hier zit echter wel één hele belangrijke voorwaarde aan.

Het is namelijk cruciaal dat je baby veel slaapt. 

En als je man ook vanuit huis werkt, is dat een big plus. Al zitten hier ook nadelen aan…

Thuiswerken met een peuter?

Met een rondrennende peuter vanuit huis werken, dat is andere shit. Roan slaapt ’s middags nog, dus dan kunnen Joost en ik werken. Of in ieder geval één van ons, als Evi wakker is. Maar de hele dag thuiswerken terwijl je peuter er is lijkt mij niet te doen zonder hulp. Wij hebben nu het kdv en opa en oma ingeschakeld.

Als we straks weer met de caravan op reis zijn, moeten we het onderling verdelen. Daarover een andere keer meer.

Nu eerst onze huidige dagindeling:

Wakker worden!

Rond 8 uur ontwaakt huize 7bergen. Al een paar weken worden Evi en Roan rond hetzelfde tijdstip wakker ’s ochtends. Bizar hè! Soms kwartiertje eerder, soms half uurtje later.

Roan gaat drie ochtend per week naar het kinderdagverblijf (kdv). Mijn ouders komen twee dagen per week oppassen. Maar of Roan nu naar het kdv gaat of niet, ons ontbijtritueel is vrijwel iedere ochtend hetzelfde.

Ontbijten

We drinken op ons gemak sap en koffie, ik geef Evi de fles, waarna één van ons samen met Roan yoghurt opschept. Hij helpt al super goed! Oké, het vereist wat geduld, maar hij schept al bijna zonder te knoeien de yoghurt in de bakjes. Dan de muesli erbij en klaar.

Thuiswerkmoeder met een baby:

Evi heeft net d’r eerste flesje van de dag op. Even boertje laten.

Thuiswerkende moeder met peuter

Roan drinkt z’n fles met appeldiksap. Rustig wakker worden met z’n pyjama nog aan.

Peuter aan het ontbijt

Yoghurt eten! Roan is fan! Hij neuriet de hele tijd 🙂

Vader kleedt peuter aan

Joost kleedt Roan aan. Dit is soms wat geworstel…

Na het ontbijt gaat Joost Roan verschonen en aankleden, waarna hij hem rond 9 uur naar het kdv brengt.

Werken

Joost gaat direct aan het werk als hij terug is van het kdv. Rond half 10 gaat Evi naar bed en dan kan ik ook aan de slag.

Thuiswerkende vader

Tussendoor moet er ook gegeten worden. Joost maakt heerlijke sandwiches!

Thuiswerkplek aan de keukentafel

Onze thuiswerkplek. Ik lig op de bank, even m’n rug wat rust gunnen. Soms leg ik m’n mobiel bewust aan de kant. Maar ik geef eerlijk toe dat dat nog maar weinig voorkomt. Tja, ik ben ook maar een mens 😉

We werken vaak samen beneden aan de keukentafel, maar boven hebben we ook een klein kantoortje. Als Joost moet programmeren, of als één van ons moet bellen, zitten we daar.

Meestal slaapt Evi tot ongeveer 12 uur. Dan geef ik haar de fles en chill met d’r op de bank. Vaak zet ik tussendoor nog even de wasmachine of droger aan.

Joost en Evi

Evi is wakker!

Met baby op de bank

Ik lig weer even plat. Dit keer samen met Evi, die vlak na het nemen van de foto omkukelt. Oeps.

Roan weer thuis

Joost haalt Roan iets voor half 2 op. Dan gaan beide kids weer naar bed.

Peuter ophalen van het kdv

Joost heeft Roan opgehaald van het kdv. Roan veegt keurig z’n voeten bij de deur.

Thuiswerkende moeder met peuter

Als Roan terug is van het kdv drinken we nog wat op de bank. Ik probeer Roan aan het lachen te krijgen voor de foto, maar hij is natuurlijk veel te druk met z’n appelsap.

Tot ongeveer half 5 slapen ze allebei. Joost en ik werken dan weer volle bak. Als ik last krijg van m’n rug, ga ik nog even plat.

Spelen met Roan

Als het gespuis weer wakker is, eten Joost, Roan en ik wat fruit en krijgt Evi een flesje. Meestal gaat Joost dan nog een uur werken en ben ik even chef kids. Laatste tijd heb ik het wat drukker met opdrachten en dan ga ik nog een uur werken terwijl Joost bij Roan en Evi blijft.

Na de middagdut eten we wat fruit

Na de middagdut eten we wat fruit

Evi doet tussen 6 en 7 nog een klein dutje. Dan gaat Joost koken met Roan erbij in de kinderstoel. Roan mag dan komkommer snijden (en opeten) en zo heb je er geen kind aan.

Koken met een peuter

Joost is aan het koken onder toeziend oog van Roan

Baby is moe

Evi is weer moe, hoppa naar bed!

Badderen of spelen

Na het eten is Evi weer wakker en krijgt ze een flesje. Joost gaat ’s avonds vaak in bad met Roan. Tegenwoordig hangen we Evi er ook even bij.

Baby is wakker na dutje

Evi is weer wakker! Ze lacht zo lief!

Als er niet wordt gebadderd, spelen we wat met Roan.

Peuter in triptrap baby kuipje

Roan speelt directeurtje 😉

Thuiswerkende moeder met baby en peuter

Roan vraagt regelmatig om “ziek mobiel”. Oftewel: hij wil YouTube filmpjes met muziek op mijn mobiel kijken. Nou, vooruit dan maar.

Soms heeft één van ons een deadline, dan kan diegene nog een uurtje werken terwijl de ander chef kids is.

Naar bed naar bed

Zo rond 8 uur begint het naar-bed-gaan-ritueel: speelgoed opruimen, tandenpoetsen, pamper en pyjama aan, en dan het hoogtepunt van Roans dag… Buurman en Buurman kijken! Om half 9 gaat hij meestal slapen.

Thuiswerkende ouders met peuter en baby

Met z’n alle naar Buurman en Buurman kijken. En heerlijk die bolle wangen van Evi!

Evi slaapt ’s avonds vaak heel kort bij Joost op de arm. Na die powernap krijgt ze rond 10 uur nog een flesje. Rond half 11 à 11 uur gaat ze naar bed. Vaak geeft Joost dit flesje zodat ik kan werken. Meestal werk ik nog van half 9 tot 11.

Daarna kijken we nog een serietje en rond 12 uur gaan we slapen, waarna om 8 uur ’s ochtends alles opnieuw begint.

Flexibele dagindeling

De slaaptijden van Evi verschuiven soms met een half uur of uur. Maar de laatste weken had ze er een behoorlijk goed ritme in. Roan gaat ook vaak wat later naar bed. Voor 8 uur halen we nooit, maar we proberen op de kdv-dagen er wel op te letten dat hij uiterlijk om half 9 in bed ligt.

De andere dagen

Twee dagen in de week komen opa en oma oppassen. Ze zijn dan rond 10 uur bij ons thuis en zij nemen Roan bijvoorbeeld mee naar een binnenspeeltuin, naar de supermarkt of ze bouwen samen grote Duplo bouwwerken.

Weekend

Onze weekenden zijn over het algemeen heel rustig. Soms krijgen we bezoek of gaan we langs bij vrienden of familie. We zijn laatst naar de ouders van Joost in Emmen geweest. Roan is toen ook naar WildLands gegaan.

Meestal is het wat rustiger. ’s Ochtends werk ik vaak nog een paar uur terwijl Evi slaapt en Joost met Roan speelt of met Roan het huis schoonmaakt (!). Als ze allebei liggen te slapen, werk ik ook. Vaak doet Joost dan wat klusjes in huis, zoals plintjes verven of iets repareren, of hij haalt wat werkuurtjes in.

Als beide kids wakker zijn, gaan we met z’n viertjes even naar buiten. Met Evi in de drager lukt het me om naar de supermarkt en de speeltuin om de hoek te lopen.

Peuter klimt in schoenenrek

Roan klimt in het schoenenrek. Schoenen aantrekken duurt ook altijd eventjes… Peuter hè.

Baby slaapt met jas aan

Evi valt altijd in slaap in de drager. Als ik haar eruit haal, ligt ze er zo bij. Gelukkig slaapt ze gewoon door als ik haar daarna in d’r bedje leg.

Papa en peuter gaan naar buiten

Schoenen en jassen aan, klaar om naar buiten te gaan!

Vrije tijd inplannen

Gemiddeld kom ik aan 5 werkuren per dag, zo’n 6 à 7 dagen per week. Vorige week kwam ik zelfs ruim over de 40 uur heen. Dit is niet de bedoeling. Ik ben nog herstellende van de zwangerschap en bevalling en rust en ontspanning zijn ook belangrijk. Dit is mijn valkuil. Ik kan echt door en door en door gaan. Ik moet voor mezelf dan ook regelmatig ‘vrije tijd’ inplannen.

Ander ritme?

Deze dagindeling gaat natuurlijk binnen no time op de schop als Evi minder gaat slapen, of als Roan besluit dat z’n middagdut voor mietjes is. Ook als we weer vertrekken, wordt alles anders.

Maar als het eenmaal zover is, vinden we er wel een oplossing voor en volgt er vast weer een nieuwe aflevering van een “dag uit het leven van”.

Hoe ziet jouw dag eruit? Lijkt het je wat om zo flexibel te werken?