Ik vind het altijd rete interessant om de dagindeling van anderen te lezen. Het is net alsof je een kijkje achter iemands voordeur neemt. Om die reden heb ik ook al eens mijn dagen beschreven (zie hier een dag uit het leven van een blogger, kersverse moeder en digital nomad in een caravan). Aangezien we ons leven iedere paar maanden compleet omgooien (in twee jaar ging ik van zwangere stagiaire, naar werkloze mama, thuiswerkende mama en digital nomad mama), is ’t tijd voor een nieuwe dagbeschrijving: een dag uit het leven van een thuiswerkmoeder.

Wakker worden en ontbijten

Omdat Joost en ik allebei vanuit huis werken, hebben we zelden een wekker. Serieus, sinds ons vertrek in september 2015 hebben we 4 keer de wekker gezet. Roan wekt ons meestal rond 8 uur. Ik ga er dan uit met Roan om hem te verschonen, aan te kleden en ontbijt klaar te maken. Joost heeft meer tijd nodig om wakker te worden en blijft nog even liggen (lees hier over Joost de pauperpapa). Als hij op is, gaat hij boven aan het werk.

Super schattig trouwens: Roan gooit vaak zelf z’n luier weg en sinds een tijdje wil hij daarbij per se de slippers van Joost aan.

Onze dreumes gooit zelf z'n luier weg - thuiswerkmoeder

Fysio oefeningen en thuis hangen

Om de dag doe ik fysio oefeningen. Dan drentelt Roan om me heen. Verder bestaat de ochtend uit een beetje hangen in de zandbak of met de Duplo spelen. Ik zit hierbij overigens echt niet continu op m’n knieën met Roan mee te spelen. Zoals ik al eerder schreef in mijn blog over de onzin van educatieve spelletjes kan Roan best even alleen spelen. Ik wissel het af: even meespelen en dan zelf wat anders doen, zoals huishoudelijke dingetjes (vaatwasser uitruimen) of beetje hobby’en (armbandje knopen).

Zwangere thuiswerkmoeder doet fysio oefeningen met rondrennende dreumes

Ook worden mijn ouders rond deze tijd wakker. Dat is groot feest voor Roan: ‘eppa, emma’ roept hij als hij boven geluiden hoort. Hij zet vaak hun schoenen of pantoffels al klaar onder aan de trap. Attent hè!

Uiteraard komen er in de ochtend regelmatig wat huishoudelijke klusjes voorbij. Oma zet bijvoorbeeld de wasmachine aan, ik doe een rondje met de stofzuiger of ik ruim de vaatwasser uit. Roan helpt hierbij zoveel hij kan. Het duurt daardoor allemaal veel langer, maar dat geeft niks 🙂

Even de deur uit

Rond half 11 drinken we appeldiksap en eten we fruit. Joost komt er dan vaak even bij zitten. Daarna ga ik met Roan de deur uit, bijvoorbeeld naar een speeltuin of een klein boodschapje halen. Opa en oma gaan soms ook mee, tot grote vreugde van Roan.

Lees hier ook mijn blog over gezellige paniekmoeders in de speeltuin.

Dreumes in de speeltuin - thuisblijfmoeder

Soms spreek ik af met andere moeders. Dan ga ik met Roan na het ontbijt op de koffie.

Lunchen en bedtijd!

Rond half 1 lunchen we. Joost sluit dan ook weer aan. Na de lunch gaat Roan slapen. Meestal schuiven we hem zo rond half 2 de caravan in. Dan is het voor mij werktijd! Ik zet m’n laptop aan en ga als een bezetene aan het werk. Nee serieus, echt als een malle. Roan slaapt meestal 2 à 3 uur en die tijd wil ik zo goed mogelijk benutten. Ik heb ook altijd al een to do lijst klaarliggen, dus ik hoef niet eens na te denken over wat ik wil gaan doen.

Mijn vader zit eigenlijk altijd bij me aan de tafel met z’n laptop. Geloof dat hij nu bezig is met het ontwerpen van het geboortekaartje 🙂 Soms schuiven m’n zusje en moeder ook aan. Dan is het net een flexwerkplek.

Thuiswerkplek van een thuiswerkmoeder

En de dresscode van vandaag is GRIJS

Hapje en wat aanrommelen

Roan wordt meestal rond 4 uur à half 5 weer wakker. Soms eerder, soms later. Dan drinken we appeldiksap en eten we iets kleins (Joost sluit weer aan), waarna Roan nog een schone luier krijgt (meestal is dit een enorme poepluier haha).

Dreumes wordt vrolijk wakker

Daarna gaan we nog even fietsen, in de zandbak spelen, naar de speeltuin of we doen de grote bubs boodschappen bij de Lidl (samen met opa en oma).

Etenstijd en bedtijd voor Roan

Rond kwart voor 7 is het tijd om te koken. Roan gaat dan in de box. Nu we bij mijn ouders wonen, wisselen we het koken af. Heel relaxed dus!

Rond half 8 eten we. Daarna drinken we koffie terwijl Roan rondjes rent om het kookeiland. We vragen ons serieus af wat er iedere avond voor speciaals in het eten zit… Wij hebben allemaal een after dinner dip, terwijl Roan als een Duracell konijn rondrent.

Zo rond kwart voor 9 is het tijd voor tandenpoetsen en een schone luier. Dan kijkt hij nog een filmpje op de iPad (meestal een aflevering van Kikker en z’n vriendjes) en krijgt hij z’n trappelzak aan. Tussen 9 en half 10 leg ik ‘m weer op bed.

Werken en slapen

Onze avonden zijn niet zo heel spannend. Als Roan op bed ligt, ga ik direct weer achter m’n laptop zitten om te werken. Joost gaat dan vaak iets doen op z’n laptop, geen idee precies wat, maar geloof dat het wisselt tussen gamen en Vroege Vogels kijken.

Als je mij m’n gang laat gaan, werk ik met gemak tot na middernacht door. Maar ik snap dat ontspanning ook belangrijk is 😉 We zitten nu helemaal into Narcos dus we kijken ’s avonds vaak één of twee afleveringen. En ik hou ook erg van lezen.

Rond middernacht is het ook voor ons bedtijd en kruipen we gezellig de caravan weer in.

Zwanger en boek lezen

Af en toe een boek lezen hoort ook bij het avondprogramma. Handig die buik!

In het weekend

Overigens gaan de dagen in het weekend bijna net zoals de doordeweekse dagen. Joost werkt soms nog een paar uurtjes in de ochtend en de laatste weken is hij aan het klussen in het huis in Zevenbergen. Is hij niet aan het werk of aan het klussen, dan gaan we met z’n drietjes wat leuks doen, zoals een stukje fietsen of naar een speeltuin.

Dagindeling thuiswerkmoeder met eigen bedrijf

Ik vind deze dagindeling als thuiswerkende moeder heel erg fijn! Ik heb m’n draai als thuiswerkmoeder en ondernemer helemaal gevonden! Het lukte me maandenlang om tussen de 25 en 35 uur per week te werken aan m’n eigen bedrijf én ontzettend veel tijd met Roan door te brengen.

En ik besef uiteraard ook dat alles weer anders is als baby 2 is geboren 😉

Hoe ziet jouw gemiddelde dag er uit? Vergelijkbaar met die van mij? Lijkt het je wat om thuiswerken en de zorg voor je kinderen te combineren?