Roan heeft met zijn 20 maanden al op heel wat verschillende plekken gelogeerd: in de caravan, in een wintersportchalet, in oppashuizen, maar ook in een appartement. Zo hebben we in februari de rustige camping vol met bejaarden ingeruild voor een appartement in het drukke Benalmadena (naast Torremolinos, wie kent ’t niet!?). Laatst vroeg iemand aan me of een appartement niet veel fijner is dan een caravan op een camping. Daar ben ik eens even over na gaan denken…

Veel gesjouw met bagage

Voor onze week in Benalmadena had ik een appartementje gehuurd via AirBnB. Het appartement zit in een groot complex en hier kwamen we al meteen op het eerste nadeel: met uitladen is het flink sjouwen. Op de camping heb je het merendeel al klaar liggen in je caravan en de rest haal je zo uit de auto die je naast je caravan zet. Uitladen is dan zo gebeurt. Hier moesten we (lees: Joost) meerdere keren heen en weer lopen met een volgeladen buggy. Geen probleem verder, maar het was wel iets waar ik niet bij stil had gestaan.

Binnenkort op vakantie met je baby? Ik ben nogal van de inpaklijsten… Hier vind je mijn checklist voor (vlieg)vakantie met baby en hier eentje voor kamperen met baby

Is het appartement wel babyproof?

Eenmaal in het appartement bleek alles behoorlijk dreumesproof te zijn. Geen prullaria, geen vazen of ander breekbaar spul op dreumeshoogte, en ook niet overal bedrading. Prima te doen dus! En in de slaapkamer stond ook al een campingbedje klaar. Dit zal per appartement natuurlijk anders zijn, maar ik had er bij het kiezen wel op gelet dat het er op de foto’s al redelijk babyproof uitzag.

[easy-image-collage id=6124]

Handige babyspullen voor op vakantie

We hadden zelf veel spullen uit de caravan meegenomen die we heel handig vinden, zoals de IKEA kinderstoel (die is echt onmisbaar) en de kruimeldief (ik kan écht niet meer zonder). Ook had ik tupperware bakjes, 88 vaatdoekjes (Roan kan nogal knoeien) en knijpers meegenomen. Bij de beschrijving van een gemiddeld appartement staat dan wel dat er bijvoorbeeld vaatdoekjes en knijpers zijn, maar dan bedoelen ze 2 doekjes en 10 knijpers. Ik gebruik er ietsje meer.

Voordelen appartement met baby

Na het gesjouw en eenmaal gesettled was het toch wel fijn om in een appartement te zitten. Ik noem hier wat voordelen ten opzichte van de caravan:

  • Als Roan op de slaapkamer ligt te slapen, hoeven wij in de huiskamer niet muisstil te zijn.
  • De wc en douche is letterlijk om de hoek. Hoewel Joost en ik het prima vinden om naar het sanitairhok te lopen, is het toch ook wel fijn om gewoon een wc en douche in de buurt te hebben.
  • Als Roan het op een krijsen zet, bezorgen we niet een hele camping geluidsoverlast.
  • We zijn niet overgeleverd aan de natuur. Wind, regen of juist bloedhitte: in een caravan heb je hier iets meer last van.
  • Vind je het een probleem om met je baby op dezelfde kamer te slapen, dan kun je een appartement met extra slaapkamer regelen.
  • Veel appartementen hebben een campingbedje voor je klaarstaan. Dat scheelt een hoop gesjouw!

appartement of caravan met baby

Voordelen caravan met baby

Toch heeft met je baby in een caravan kamperen ook voordelen ten opzichte van een appartement:

  • Op de camping zijn we meteen buiten. In het appartement hadden we wel een klein balkon, maar om Roan ‘uit te laten’, moesten we naar het park toe.
  • De korte gesprekjes met de andere kampeerders miste ik best wel. Even kletsen tijdens het afwassen of het wandelen met Roan. Sommige kampeerders hebben mooie verhalen over waar ze al geweest zijn of waar ze vandaan komen. Als je in een appartement verblijft, moet je de deur uit om onder de mensen te komen. Dit kan echter ook een voordeel zijn 😉
  • Alles in de caravan heeft een vast plekje en waar we ook heengaan, dit blijft zo. In een appartement moet je alles steeds weer ‘inrichten’. Zeker voor onze rondreis was dit een uitkomst.
  • Het is bij een appartement maar afwachten of het er in werkelijkheid net zo uitziet. Is het niet babyproof, dan heb je een hele vermoeiende vakantie.

Wat vindt onze baby er van?

Met onze wispelturige levensstijl letten we er extra op hoe Roan dit ervaart. We zijn ons er heel erg van bewust dat hij mogelijk overprikkelt raakt door de veranderingen. Hier hoeven we ons gelukkig geen zorgen om te maken! Hij vond het appartement en alles wat we in Benalmadena ondernamen vooral heel leuk en interessant. Hij was in het appartement net zo nieuwsgierig en gezellig als op de camping (met af en toe een onvermijdelijke dreumesbui). Of we nu in een caravan op een camping staan, met de caravan op de oprit van mijn ouders of in een appartement of oppashuis zitten: het maakt Roan allemaal niks uit!

Appartement of caravan met baby: mijn eindoordeel

Na bijna een half jaar leven in een caravan was het heel fijn om in het appartement ‘gewoon’ een huis- en slaapkamer te hebben. En een eigen badkamer (!): ineens is zoiets normaals zo luxe dat ik er extra van kon genieten. Maar de caravan heeft ook z’n voordelen en daar genoten we dan weer enorm van toen we na een week terug waren op de camping. We zouden het dan ook niet zien zitten om van appartement naar appartement te reizen, zoals sommige andere digital nomads met kinderen doen. We vinden het fijn dat we een vast plekje hebben, dat Roan een ‘thuis’ heeft, ook al staat dat huis op wielen, dat alles dreumesproof is en de caravan een keukentje heeft met al onze handige spulletjes erin. In een appartement is het steeds opnieuw settlen. Dat lijkt me erg vermoeiend met een drukke dreumes. Voor een weekje vakantie heeft een appartement zeker wel voordelen, mits het appartement babyproof is.

Wat vind jij fijner: op vakantie in een appartement of met de caravan op een camping?

Meer over kamperen en caravan met baby weten? Lees mijn blog ‘Ons digital nomad leven in een caravan: de voor- en nadelen‘. Ook schreef ik voor KidsTravelService een gastblog met tips voor kamperen met je baby in een caravan

We verbleven met Roan ook in een appartement op Bonaire. Je leest er alles over in mijn complete gids voor Bonaire met baby.