In augustus 2015 kondigde ik op mijn blog aan dat we voor onbepaalde tijd gingen reizen met onze baby van toen bijna 10 maanden oud. We hadden ons huis ingeruild voor een caravan en onze banen opgezegd. We waren klaar om te vertrekken en zaten vol positieve energie! Uiteraard vonden we het erg spannend, maar we waren vooral erg enthousiast en blij.

Helaas reageerde niet iedereen even enthousiast….

Ook nu we al jaren als digital nomads leven met inmiddels twee kindjes, krijgen we soms rare vragen en opmerkingen.

Is dat niet onveilig?

We zullen het oorlogsgebied rond Aleppo overslaan, we zijn gekke henkie niet. Maar Spanje, Portugal en Frankrijk, dat zijn veilige landen. Trouwens, verder weg is het ook veilig. Denk aan Zuidoost-Azië, de VS en Zuid- en Midden-Amerika. Natuurlijk moet je opletten en alert zijn op gevaar, maar het is absoluut veilig, ook om met baby en peuter te reizen.

Reizen met baby: Met papa in de hangmat op een camping in Spanje

Met papa in de hangmat op een camping in Spanje. Super onveilig zo’n hangmat!

Hebben je kinderen geen stabiliteit nodig?

Natuurlijk heeft een kind stabiliteit nodig! Wat met deze vraag echter wordt bedoeld, is de ‘traditionele’ vorm van stabiliteit; een huis, kinderdagverblijf/school en af en toe op vakantie.

Ons idee van stabiliteit is altijd bij papa en mama zijn.

Meer weten over mijn idee van stabiliteit on the road? Voor mijn andere website schreef ik een blog over stabiliteit voor reizende gezinnen (in het Engels).

Hebben jullie daar wel geld voor dan?

Ja hoor, reizen hoeft niet duur te zijn, zeker als je langzaam reist. Het heeft te maken met keuzes maken. Wij hebben wel van alles en nog wat om goed internet in de bus te krijgen, maar bijvoorbeeld geen TV, merkkleding of tig jassen en schoenen.

Ook hadden we ons huis verkocht toen we vertrokken, waardoor we geen vaste lasten van een huis hadden. Inmiddels hebben we een koophuis die we verhuren. Hier houden we zelfs geld aan over.

Je leest hier meer over onze uitgaven van wonen in een caravan en de kosten van wonen in een camper.

Jullie zijn onverantwoordelijke ouders!

Hier schreef ik al eens eerder over en het zal je niet verbazen dat ik het hier niet mee eens ben. We weten dat we van het gebaande pad wijken en daardoor dit soort reacties kunnen verwachten. Maar alleen maar omdat we het ‘anders’ doen, betekent niet dat we onverantwoordelijke ouders zijn.

Moeten jullie niet werken?

Jawel, Joost en ik werken allebei. Toen we in september 2015 vertrokken, hadden we beiden onze kantoorbaan opgezegd. We begonnen met plaatsonafhankelijk ondernemen en dit ging met vallen en opstaan. Maar start je je onderneming vanuit huis, dan ervaar je net zo goed ups and downs. Zo was dit met ons ook!

Inmiddels zijn we jaren verder en loopt ons bedrijf goed.

Lees hier meer over wat we voor werk doen en hoeveel we verdienen.

Nu kan het nog!

Want… straks is Roan leerplichtig en zit je vast aan de schoolvakanties.

Met 5 jaar is een kind in Nederland officieel leerplichtig (al kun je het beter ‘schoolplichtig’ noemen en vrijwel alle kinderen gaan met 4 al naar school). Hij wordt dit jaar 4, maar zal dan niet naar school gaan. We zijn ons aan het oriënteren op andere manieren van onderwijs. Niet het klassieke thuisonderwijs, maar vormen als ‘roadschooling’ en ‘worldschooling’.

Roans 5e verjaardag zien we als een soort mijlpaal, maar dus niet eentje die ons tegenhoudt om te reizen. Als we tegen die tijd nog niet klaar zijn met reizen, als we alle vier nog steeds genieten van onze manier van leven, dan reizen we verder. Er zijn namelijk veel meer manieren om te leren.

Meer weten? Ik schreef een uitgebreide blog over ‘roadschooling‘ voor mijn andere website (in het Engels).

Wat vind je van deze vragen en opmerkingen? Bizar, herkenbaar of terecht?