5 x plaats onafhankelijk werken voor digital nomads met kinderen

De allereerste vraag die mensen aan ons stellen is ‘hoe kom je aan inkomsten?‘. Deze vraag is simpel te beantwoorden, namelijk door locatie onafhankelijk te werken. Maar dat is natuurlijk niet wat deze nieuwsgierige mensen willen weten. Ze willen details horen, en velen willen ook weten of het voor hen ook mogelijk is om zoals wij te reizen en te werken. In deze blog wil ik je graag wat meer duidelijkheid geven over hoe je als digital nomad gezin geld kunt verdienen.

Remote werken

Reizen en werken combineren is tegenwoordig niet zo origineel meer. Als je het googled, kom je al snel terecht bij blogs met 10 amazing tips for working remote of step by step guide for becoming a digital nomad. Hier gaan je haren misschien van overeind staan, vooral als het in lekker salesy Amerikaans is geschreven, maar tussen al die tips zit wel een kern van waarheid.

Waarom ik dat weet? Omdat wij het doen.

Keihard werken

En nu verval ik misschien ook in dat verkoperige geklets, maar het is toch echt gewoon zo.

Er is alleen één ding dat veel van dit soort blogs ‘vergeten’ duidelijk te maken: het is kei en kei hard werken.

Heb je wel zin om ’s avonds tot middernacht te werken om je droom te verwezenlijken? Mooi, lees dan verder!

Plaats en tijdonafhankelijk werken

Om als digital nomad gezin te kunnen reizen, moet je locatie onafhankelijk werken. Het liefst ook tijd onafhankelijk, want waar je ook in de wereld bent, je moet kunnen werken wanneer het jou uitkomt zonder rekening te moeten houden met de kantoortijden in Nederland.

Het mooie is, waarschijnlijk heb je al heel veel kennis en vaardigheden in huis die je kunt gebruiken voor het opzetten van zo’n remote job. Ik neem je even mee langs een paar opties en geef je hun voor- en nadelen.

1. Bloggen

Waarschijnlijk denken de meeste digital nomad wannabes direct aan geld verdienen met bloggen. Laat ik je meteen uit de droom helpen: dit wordt heel moeilijk. Het is niet onmogelijk, maar ik zou hier niet al je tijd en energie in stoppen.

Dat gezegd hebbende, toch nog even wat meer info.

Je eigen verhaal verkopen

Wat doen die bloggers dan? Velen ‘verkopen’ hun eigen verhaal. Eigenlijk doe ik dat ook op deze website, alleen heb ik niet de illusie dat ik hier veel geld mee ga verdienen. Met mijn Engelse blog Digital Nomad with Kids heb ik iets meer ambitie, maar ook daarover ben ik realistisch.

Bloggen = hard werken

Met het simpel neerpennen van je eigen verhaal (of iets totaal anders, breipatronen ofzo) ben je er overigens nog niet. Bloggen is meer dan alleen stukjes schrijven; denk aan social media, SEO, advertenties, freebies maken, netwerken, andere bloggers volgen, opzetten van een emaillijst, affiliates… Nou ja, er komt behoorlijk wat bij kijken.

Blog omdat je het leuk vindt

Wil je hier meer over weten? Het internet staat vol met tips. Maar nogmaals, ga niet bloggen puur om het verdienen van geld. Ga bloggen omdat je graag je verhaal vertelt en het leuk vindt om online met andere geïnteresseerden over je onderwerp te babbelen.

Conclusie

Voordeel: geheel tijd en plaatsonafhankelijk
Nadeel: moeilijk om geld mee te verdienen

2. Online coaching en teaching

Naar de psycholoog en op een lederen bank plaatsnemen (heel cliché, I know) is er niet meer bij. Tegenwoordig zijn ook dit soort sessies digitaal mogelijk. Ik ken een psycholoog in Spanje die alleen maar vanuit huis cliënten van over de hele wereld via Skype helpt.

Digitaal klanten vinden

Eigenlijk is vrijwel ieder coaching of adviesberoep digitaal mogelijk. Ook het geven van taalcursussen kan online. Je moet alleen wel klanten vinden die het hebben van alleen digitaal contact geen probleem vinden.

Maar die zijn er natuurlijk steeds meer. Voor hen heeft het immers ook voordelen; zij kunnen in hun joggingbroek op hun eigen bank gaan liggen.

Conclusie

Voordeel: plaatsonafhankelijk
Nadeel: niet geheel tijdonafhankelijk, omdat je afspraken maakt met je cliënten. Ook moet je altijd een goede Skype verbinding hebben en je zult merken dat dit een groot probleem is als je rondreist.

plaats onafhankelijk werken als digital nomad met kinderen

Mijn werkplek tijdens het huisoppasen in de Algarve (Portugal). Ik moet af en toe plat vanwege bekkeninstabiliteit, dat ik daar lig is dus geen luiheid 😉

3. Freelance werken

Als freelancer kun je tegenwoordig echt van alles doen! Teksten schrijven, web design, grafisch ontwerpen, iets in de IT, plugins of thema’s ontwikkelen, vertalen… You name it, en iemand doet het al. Zelfs het traditionele beroep van secretaresse wordt steeds digitaler. Ben je goed in plannen en organiseren, Google dan eens op ‘virtual assistent’ en er gaat een wereld voor je open.

Gebruik je kennis en vaardigheden

Werk je nu nog in dienst bij een werkgever en wil je de stap naar locatie onafhankelijk werken maken? Onderzoek dan eens wat je als freelancer kunt gaan doen. Maak een lijst van al je kennis en vaardigheden, kijk wat je leuk vindt, wat je energie geeft, en ga op onderzoek uit. Misschien kun je wat je nu in loondienst doet wel geheel remote doen als freelancer!

Leren en ontwikkelen

Heb je geen digitale skills en kennis? Dan kun je ze ontwikkelen. Dit kost natuurlijk wel tijd en energie, maar door veel zelf uit te proberen en online erover te lezen, kom je een heel eind. Wat ik nu doe als freelancer heb ik voor een deel mezelf aangeleerd. En Joost zit as we speak in de avonduurtjes een “nieuw programmeer framework voor php” (whut? ja, dit zijn zijn woorden, ik snap het ook niet helemaal) te leren.

Conclusie

Voordeel: plaats en tijdonafhankelijk en er is echt heel veel mogelijk.
Nadeel: vereist mogelijk wat omscholing als je kennis en vaardigheden niet helemaal digitaal zijn, maar waar een wil is… Hou er ook rekening mee dat het vinden van klanten tijd en energie kost.

4. Remote werken in loondienst

Een remote job in loondienst? Dit kan echt! En eigenlijk biedt dit veel voordelen, want je hebt de relatieve zekerheid van een contract, maar de vrijheid van locatie onafhankelijk werken. Afhankelijk van het type baan werk je ook tijd onafhankelijk. Joost werkt al bijna een jaar in loondienst en kan geheel locatie onafhankelijk werken. Dat doet hij dan ook vanuit huis of vanuit Zwitserland.

Flexibel en productief

Het is wel even zoeken naar zo’n baan, want je kunt je wel voorstellen dat ze niet voor het oprapen liggen. Gelukkig beseffen steeds meer werkgevers dat het hebben van locatie onafhankelijk personeel heel veel voordelen biedt. Zo kun je dankzij het tijdsverschil letterlijk 24/7 support bieden aan je klanten, en over het algemeen zijn flexibele werknemers erg gemotiveerd en gelukkig en dus productiever dan hun collega’s in de kantoortuin.

Flink solliciteren

Interesse in zo’n remote baan in loondienst, google dan eens op ‘remote job’. De concurrentie is wel hoog, dus je zult flink veel moeten solliciteren. Joost heeft zijn remote baan overigens via een ‘normale’ Nederlandse vacature site gevonden.

Conclusie

Voordeel: plaats en mogelijk tijd onafhankelijk
Nadeel: afhankelijk van je werkgever wordt er verwacht dat je beschikbaar bent tijdens kantooruren.

5. Op locatie werken

Hu? Dat is tegenstrijdig hè 😉 Toch kan het wel. Als je langzaam reist, wat sowieso een aanrader is als je met kinderen op pad gaat, kun je (tijdelijk) op locatie werken.

Zo kun je overal in de wereld Engelse les geven met bijvoorbeeld een TEFL-certificaat. Mijn zusje heeft op reis salsa-, yoga- en pilatesles gegeven en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om op lokatie cursussen te geven in wat dan ook je expertise is (waarvoor je de deelname eerst online verkoopt).

Voordeel: je kinderen kunnen op locatie naar school of crèche (lees hier meer over het combineren van werk en zorg)
Nadeel: je zit lang op één plek en je kunt niet zo flexibel reizen. Ook wordt je volgende bestemming deels bepaald door waar je nieuw werk vindt.

Allerbelangrijkste voor digital nomad gezinnen: zorg voor een divers inkomen

Dit is echt het allerbelangrijkste! Zorg dat je niet al je eieren in hetzelfde mandje stopt. Werk allebei, maar idealiter niet in hetzelfde vakgebied. Zo combineren wij nu freelance werk met werk in loondienst en bloggen en we zijn een eigen onderneming aan het opzetten.

Wat lijkt jou een goede manier om aan een plaats (en tijd) onafhankelijk inkomen te komen?

14 Responses

 1. Jenny
  20 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 2. sanne
  21 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 3. Sanne
  22 maart 2017
  • Nanouk
   22 maart 2017
 4. Marcella Molenaar
  24 maart 2017
  • Nanouk
   25 maart 2017
 5. Elisa
  24 maart 2017
  • Nanouk
   25 maart 2017
 6. Carolien
  25 maart 2017
  • Nanouk
   25 maart 2017
 7. Jeanine
  29 maart 2017
  • Nanouk
   1 april 2017
 8. Pingback: Digital Nomads | TEUN 17 mei 2017

Write a response