Minder bier, minder sletten, meer rust en minder onzekerheid. Het heeft weinig zin om met veel wroeging terug te kijken op het afgelopen decennium, maar met de kennis en ervaring van nu zijn dat toch wel de dingen die ik anders had willen doen. Ik kan er zelf niets meer aan veranderen. Maar misschien kan ik de (bijna) twintigers van nu wel inspireren om niet dezelfde ‘fouten’ te maken als ik…

twintigers

Ietsje minder bier tijdens m’n studententijd had geen kwaad gekund… 😉

Kies een studie die je leuk vindt

Kijk niet naar de potentie op de arbeidsmarkt of naar het verwachte salaris. Veertig jaar werken is lang, dus dan kun je maar beter iets doen dat je leuk vindt. Studeer je ook niet helemaal suf om per se cum laude af te studeren. Op enkele werkgevers na (en je moet je afvragen of je daar wel wilt werken) geeft niemand daar om.

Kun je niet kiezen? Geen ramp! Kies voor een studie die je wel oké vindt en bedenk je dat je na je opleiding altijd via bijscholing, stages, jobrotation en dergelijke een andere richting op kan manoeuvreren. Niks is forever!

Onthoud: je bent geweldig!

Je bent de mooiste, de liefste, de knapste en je doet er toe! Herhaal dit als een mantra. En laat geen enkele kerel/dame je iets anders wijs maken! Je bent misschien wat onzeker over het één en ander, maar onthoud dat je echt echt echt al het geluk van de wereld waard bent.

En ohja, denk niet dat het hebben van maatje 36 of een six pack je ineens gelukkig maakt 😉

Wees kieskeurig over met wie je date

Is iemand niet zo happig om met je te daten? Wil hij of zij alleen maar na een nachtje stappen contact? Krijg je alleen maar berichtjes als hij/zij dronken is? Negeren, weg ermee, toedels.

Je hoeft ook niet bang te zijn om ‘over te blijven’. Heb vertrouwen dat je de ware wel ontmoet. En als je diegene hebt ontmoet, dan merk je dat direct. Hij of zij zal alle moeite voor je doen (je meenemen naar Australië bijvoorbeeld, terwijl je elkaar een week kent!) en je het gevoel geven dat je het waard bent 🙂

Volg je hart

Zo’n enorm cliché, maar als je van de gebaande paden af wilt, doe dat gewoon. Laat je niet van de wijs brengen door anderen die beweren dat je plan onmogelijk of onverstandig is. En andersom geldt ook: wil je juist wel over het gebaande pad wandelen, maar vindt je omgeving dat saai en burgerlijk? Nou en! Doe wat goed voelt en mensen die dat niet begrijpen, hebben dikke pech!

Heb jij als dertigplusser iets wat je de twintigers van nu wilt adviseren?